Kulinaria

Dary natury – jak łączyć ryby i grzyby?

dary natury
Napisany przez easylife

Na co dzień większość z nas sięga po nie do końca zdrowe produkty spożywcze. Często są to gotowe dania, bo obecne, wręcz zabójcze tempo życia niejednokrotnie nie pozwala nam nawet na odrobinę wytchnienia i samodzielne przygotowanie posiłku. Warto jednak choć raz na jakiś czas skorzystać z darów natury i stworzyć na ich bazie fenomenalne dania, które są nie tylko smaczne, łatwe i szybkie w przygotowaniu, ale przede wszystkim zdrowe. Jak się okazuje, czasem najprostsze połączenia są najlepsze, a jednym z absolutnie idealnych są… ryby i grzyby!

Czas na grzyby!

Powszechnie przyjęło się, że grzyby to jesienne dary natury, dlatego wcześniej na próżno ich szukać. Rzeczywiście grzyby najliczniej występują w okresie jesieni, ale z powodzeniem wspaniałe, jadalne okazy możemy znaleźć już latem, a nawet wiosną! Miłośnicy takich gatunków jak borowiki czy koźlarze powinni swoje kroki skierować do lasów liściastych. Z kolei apetyczne kurki, podgrzybki i prawdziwki prędzej znajdziemy w lasach iglastych.

Oczywiście chcąc zbierać grzyby, bezwzględnie trzeba się na tym znać. Jeśli nie mamy wystarczającej wiedzy, zawsze możemy wybrać się na spacer do lasu z doświadczonym grzybiarzem lub zanieść swoje zbiory do miejscowej stacji Sanepidu, gdzie fachowcy je ocenią. Jeżeli nie mamy ochoty na samodzielne zbieranie grzybów lub zwyczajnie sztuka ta nam nie wychodzi, z powodzeniem niemal każdy gatunek – świeży lub suszony – możemy kupić w sklepie. Nie jest prawdą – choć taka opinia panuje już od dawna – że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych. Są źródłem białka, witaminy A (w postaci karotenu) oraz witamin z grupy B.

Ryby – skarbnica składników odżywczych

Nie od dziś wiadomo, że ryby to prawdziwa skarbnica witamin, minerałów i cennych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych. Oczywiście każdy gatunek ryby oferuje nieco odmienne składniki odżywcze w różnej ilości i zdecydowanie inny smak. Bardzo chętnie jedzonymi w Polsce rybami są m.in. dorsz, karp, jesiotr, makrela, pstrąg, okoń, sandacz czy śledź. Dużą ich zaletą jest to, że można je serwować na wiele różnych sposobów – gotowane, duszone, wędzone, smażone czy pieczone. Świetnie wypadają w towarzystwie bardzo różnych dodatków, więc pomysłów na potrawy z rybami jest mnóstwo.

Ryby i grzyby – połączenie idealne

Nie da się ukryć, że ryby i grzyby to rzeczywiście bardzo dobre połączenie (przepis, który najlepiej to udowadnia można znaleźć TUTAJ). Każdy na pewno pokocha pieczoną czy smażoną rybę w towarzystwie aromatycznego sosu grzybowego czy duszone ryby z grillowanymi grzybami. Doskonałą propozycją jest ponadto np. ryba faszerowana grzybami. Warto eksperymentować, by samodzielnie odkrywać smaki i tworzyć nowości. Zarówno ryby, jak i grzyby są bardzo wdzięcznym „materiałem” do tego typu eksperymentów.

Trzeba jednak pamiętać o prostej zasadzie – mniej znaczy więcej. Jesteśmy nauczeni solidnego przyprawiania i stosowania dużej ilości różnych składników, tymczasem w ten sposób zwyczajnie zabijemy prawdziwy smak. Szczególnie dużo straci na tym ryba. Przygotowując rybę do obróbki termicznej, niezależnie od tego, na jaki gatunek stawiamy, wystarczy natrzeć ją solą i pieprzem. Jeśli zaś chcemy zrobić marynatę, i tutaj wystarczy odrobina oleju, soku z cytryny, sól, pieprz, ewentualnie świeże zioła, jak tymianek, rozmaryn czy szafran. Z kolei grzyby cenione są przede wszystkim za swój niepowtarzalny smak i aromat, dlatego i tu nie warto do niszczyć dużą ilością przypraw.

Zostaw komentarz