Witamina B2 (Ryboflawina)
Witamina ta ma dobroczynny wpływ na nasz układ nerwowy oraz emocje, bierze udział w procesach utleniania i redukcji w naszym organizmie.
Funkcje witaminy B2:
– bierze udział w metabolizmie białek, węglowodanów oraz tłuszczów,
– ma wpływ na procesy wzrostu oraz rozrodczość,
– jest pomocna w leczeniu schorzeń jamy ustnej, języka oraz warg,
Źródła witaminy B2:
Źródłem witaminy B2 są zarówno produkty roślinne, jak i zwierzęce. Najlepszym jej źródłem są:
– drożdże,
– jajka,
– podroby,
– wołowina,
– tłusty ser twarogowy,
– migdały,
– łosoś i tuńczyk,
– warzywa zielonolistne,
– soczewica,
– produkty pełnoziarniste,
– kwiat lipy,
– mleko i jogurty,
– ziarna słonecznika.
Niedobór witaminy B2:
Niedobór witaminy B2 może być spowodowany nie tylko niewłaściwą dietą, ale również działaniem światła oraz stosowaniem antybiotyków, które niszczą tą witaminę w naszym organizmie.
Najczęstsze objawy niedoboru to:
– ból i stany zapalne błon śluzowych,
– spadek masy ciała,
– zajady czyli stany zapalne w kącikach ust,
– niedokrwistość,
– światłowstręt,
– uczucie pieczenia na skórze.
Wskazówki:
Przyjmowanie preparatów zawiewających witaminę B2 może wpłynąć na zafałszowanie wyników badań laboratoryjnych. Witamina B2 w postaci suplementów powinna być przechowywana w ciemnych opakowaniach odizolowanych od działania światła słonecznego.