Jesień, pomimo wielu swych uroków może również mocno dać się we znaki. Zmienne warunki atmosferyczne powodują, że częściej łapiemy infekcje, przeziębienia czy grypę. Nie ma jednak na co czekać i najlepiej już dziś zacząć dbać o swoją dietę, dzięki której w naturalny sposób wzmocnimy odporność i tym samym uchronimy się przed jesiennymi chorobami.
Probiotyki
Probiotyki pełnią ważną funkcję w naszym organizmie, gdyż odpowiadają za utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej w naszym układzie pokarmowym. Jednocześnie wpływają na funkcjonowanie układu odpornościowego, dzięki czemu chronią nas przed infekcjami. Doskonałym źródłem naturalnych probiotyków są wszelkiego rodzaju produkty mleczne, w których występują szczepy bakterii probiotycznych, np. jogurt naturalny, kefir, maślanka, ale również kapusta kiszona, ogórki kiszone.
Antybiotyki
Czosnek i cebula to świetny sposób na walkę z infekcjami. Związki w nich zawarte pełnią bowiem rolę naturalnych antybiotyków, które hamują rozwój bakterii jednocześnie wzmacniając odporność naszego organizmu.
Kwasy omega 3
Kwasy te powinny stanowić bardzo ważny składnik naszej diety. Nie tylko dostarczają nam energii, ale również pomagają wzmocnić odporność, dbają o nasz układ sercowo-naczyniowy oraz nerwowy. Kwasy omega-3 znajdziemy w tłustych rybach, owocach morza, oliwie z oliwek (tłoczonej na zimno) oraz innych nierafinowanych olejach.
Witaminy i minerały
Warto wykorzystać naturalną broń, jaką są sezonowe warzywa i owoce. Spożywajmy jak najwięcej takich warzyw, jak: cebula, czosnek, kapusta (biała i czerwona), pietruszka, buraki, seler, marchew, brokuł, brukselka, dynia oraz owoców: jabłek, śliwek, gruszek.
Ponadto diecie nie powinno zabraknąć produktów zbożowych, kasz, brązowego ryżu, a także orzechów, migdałów, pestek dyni, słonecznika.
Coś dla energii
W okresie jesiennym jesteśmy zazwyczaj bardziej ospali, pozbawieni energii. Wówczas łatwo sięgamy po słodycze czy słone przekąski, które niestety oprócz chwilowej poprawy nastroju nie dostarczają nam żadnych wartości. Warto zamienić je na zdrowsze wersje przekąsek w postaci suszonych owoców, bakalii, koktajlu owocowo-warzywnego, czy świeżych owoców: jabłek, bananów, cytrusów.
Aktywność
Mimo, że pogoda często nie zachęca do wychodzenia na dwór to jednak warto kilka razy w tygodniu znaleźć czas na spacer, czy jakąkolwiek inną formę aktywności fizycznej, najlepiej na świeżym powietrzu. Dzięki temu nie tylko dotlenimy organizm oraz poprawimy przemianę materii, ale również przyczynimy się do pozyskania witaminy D z promieni słonecznych nawet wtedy, gdy niebo jest zachmurzone.