C – królowa wśród witamin

Napisany przez easylife

Witamina C (kwas askorbinowy)

cWitamina C to jedna z najpopularniejszych witamin o bardzo wielu właściwościach oraz obecności w wielu procesach zachodzących w naszym organizmie.

Wśród najważniejszych funkcji tej witaminy wymienić należy:
– łagodzenie objawów przeziębienia oraz przyspieszenie leczenia,
– podnoszenie odporności,
– wzmacnianie ścian naczyń krwionośnych,
– przyspieszenie gojenia się ran,
– ochrona przed związkami rakotwórczymi,
– ochrona przed skutkami stresu,
– pobudzanie dojrzewania czerwonych krwinek,
– tworzenie chrząstki, kości oraz kolagenu,
– ochrona przed szkorbutem,
– regulowanie poziomu glukozy we krwi,
– opóźnianie procesu starzenia komórkowego,
– aktywacja enzymów,
– polepszanie wchłaniania żelaza, manganu,
– rola przy uaktywnianiu kwasu foliowego.

Witamina C zalecana jest w okresach spadku odporności organizmu, dla cukrzyków, osób chorujących na astmę, chorych na nowotwory oraz w celu ogólnej regeneracji organizmu.

Źródła witaminy C:

Witaminę C można znaleźć w wielu produktach spożywczych. Jej największymi źródłami są następujące produkty:
– suszona dzika róża,
– czarna porzeczka,
– czerwona i zielona papryka,
– brukselka,
– szpinak,
– kapusta czerwona,
– kalafior,
– truskawki,
– poziomki,
– cytryny,
– pomidory,
– papaja.

Niedobór witaminy C:

Przyczyną niedoboru witaminy C  jest głównie niewłaściwa dieta, ale również zaburzenia wchłaniania w jelicie lub okres zwiększonego zapotrzebowania na witaminę w czasie chorób lub sezonowego spadku odporności.

Najczęstsze objawy niedoboru witaminy C to:
– szkorbut,
– słabe gojenie się ran,
– bolesność mięśni lub stawów,
– zmęczenie i osłabienie,
– osteoporoza,
– brak apetytu,
– infekcje i przeziębienia,
– problemy żołądkowe,
– obrzęki kończyn,
– rozpulchnienie dziąseł,
– nadczynność gruczołu tarczycy.

Wskazówki:

Aby poprawić wchłanianie witaminy C należy równocześnie przyjmować witaminę A, B2, B6, E oraz cynk, magnez, wapń i bioflawonoidy. Mieszkańcy miast powinni spożywać więcej witaminy C, gdyż niszczy ona tlenek węgla.Zwiększona ilość witaminy C w organizmie może zaburzać wyniki badań krwi, moczu i kału.