Witamina D
Witaminę D nasz organizm wytwarza pod wpływem światła słonecznego. Należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i jest magazynowa w naszym organizmie, przez co jej niedobory występują stosunkowo rzadko.
Najważniejsze funkcje witaminy D to:
– regulowanie gospodarki wapniowo-fosforanowej,
– pozytywny wpły na układ kostny oraz mineralizację kości,
– wzmacnianie układu immunologicznego,
– wzmacnianie uzębienia,
– reguluje pracę układu nerwowego oraz serca,
– łągodzenie stanów zapoalnych skóry,
– regulowanie wydzielania insuliny,
– pozytywny wpływ na narząd słuchu,
– produkcja komórek obronnych,
– ochrona przed nowotworami (okrężnicy, prostaty, piersi, chłoniaka nieziarniczego).
Witamina D powinna być podawana osobom z zaburzeniami wchłaniania wapnia, chorym na łuszczyce, zapalenie spojówek, migrenę oraz w przypadku chorób kości i przyzębia.
Źródła witaminy D:
Witaminę D możemy znaleźć w wielu produktach spożywczych. Najważniejsze z nich to:
– tran,
– śledzie,
– makrele,
– łosoś,
– sardynka w oleju,
– tuńczyk,
– mleko,
– pełnoziarnista mąka,
– żółtko jaj,
– wątróbka.
Niedobór witaminy D:
Na niedobór tej witaminy narażone są osoby, które mają mały dostęp do światła słonecznego, a także ci, którzy stosują niewłaściwą dietę.
Najczęściej spotykane objawy niedoboru witaminy D to:
– krzywica u dzieci i niemowląt,
– osteoporoza u starszych osób,
– zmiękczenie kości roaz odwapnienie,
– stany zapalne skóry,
– zapalenie spojówek,
– zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego oraz mięśniowego,
– osłabienie odporności organizmu,
– problemy ze słuchem,
– wypadanie zębów,
– podwyższone ryzyko powstawania komórek nowotworowych.
Wskazówki:
Kobietom po menopauzie zaleca się przyjmowanie estrogenu wraz z witaminą D oraz wapniem, co zapobiega wypadaniu zębów. Aby ustrzec się przez zawałem, należy dbać o odpowiedni poziom witaminy D.