Zdrowie i uroda

Stop przeziębieniu, czyli co warto jeść jesienią

Napisany przez easylife

Na zewnątrz zimno i przygnębiająco. Słońce dawno zaszło, a ty jedyne na co masz ochotę, to zakryć się ciepłym kocem i przeczekać ten okres. Przygnębienie i apatia odbiera ci życiowy wigor i zapał do życia. Brzmi znajomo?

Nawet najpiękniejsza jesień, prędzej czy później zamienia się w paskudną pluchę i zimny wiatr powodując zmniejszenie odporności, osłabienie, kichanie i kaszel. Jak zdrowo i optymistycznie przetrwać ten okres? Czy to w ogóle możliwe?

Oczywiście, ponieważ nasz błąd w największej mierze polega na odżywianiu. To problemy w doborze odpowiednich składników odżywczych powodują spadek odporności, senność a nawet stany depresyjne.

Uważaj na suplementy diety

Żyjemy w czasach leków i suplementów diety. Gorszy dzień zazwyczaj kończy się garścią kapsułek mających poprawić nasze samopoczucie i nie dopuścić do przeziębienia. Uważajmy jednak, ponieważ łączenie i spożywanie w dużej ilości suplementów, leków i witamin może szybko doprowadzić do przedawkowania, a wtedy rezultat będzie zupełnie odwrotny do oczekiwanego. Oczywiście pomaganie sobie witaminami i syropami to nic złego, jednak najlepiej czerpać je z natury.

Wiosną i latem zazwyczaj nie mamy tego problemu. Ciepłe pory roku dają nam ogromne pole do popisu zarówno w przypadku warzyw jak owoców. Jak zatem radzić sobie jesienią?

Sięgaj po warzywa i owoce

Wbrew pozorom jesień to nie martwy sezon warzywno-owocowy. Dla chcącego nic trudnego, a ilość dostępnych zdrowych produktów daje nam całkiem spore pole do popisu: brokuły, kalafiory, cukinia, bakłażany, brukselka, czosnek, marchewka, fasola, groch i wiele innych dostępnych jesienią warzyw to istne zdrowotne bomby! Warto przyjrzeć im się bliżej i przekonać się, że jesień to nie tylko smażone kotlety i tłuste sosy.

Cukinia to zagłębie potasu, wapnia oraz witamin B1, B2, PP i C. Doskonale wpływa na trawienie a w dodatku jest niskokaloryczna i niebywale smaczna. Idealnie nadaje się jako dodatek do potraw a także jako samodzielne danie np. w postaci krążków posypanych przyprawami i usmażonej na oliwie w formie kotlecików. Można spokojnie jeść ją także na surowo jako przegryzkę.

Brokuły i kalafiory zaliczane są do najcenniejszych witaminowo oraz najsmaczniejszych warzyw. Zawierają w sobie prawdziwą moc składników mineralnych jak sód, magnez, potas, żelazo miedź , cynk itp., a także szereg witamin: K, B1, B2, B6 i C.

Ziemniaki, choć wydawać się nam mogą banalne i ciężkie, stanowią bardzo ważny element jesiennego posiłku. Ich atutem jest nie tylko fakt, że dostępne są cały rok ale także to jak wiele cennych składników w sobie zawierają. Bogate w witaminy (te z grupy B, PP, K) oraz składniki mineralne (potas, sód, magnez, żelazo i wapń) są naszym prawdziwym przyjacielem jesiennej diety. Plusem jest także to, że są bardzo uniwersalne, a zjeść możemy je pod wieloma postaciami: jako puree, frytki, dodatek do sałatek lub zapiekanek itp.

Czosnek uznawany jest jako naturalny antybiotyk i nie ma tym ani grama przesady. W swoim składzie zawiera mnóstwo związków bio-aktywnych i witamin. Jednak prawdziwa moc czosnku to substancje lotne, czyli olejki czosnkowe ,które zawierają w sobie allicyne i allistatyne i to dzięki nimi, czosnek posiada właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Wykorzystując go w swojej diecie jesiennej nie tylko unikniemy przeziębienia ale i zwiększy swoją odporność, bez konieczności sięgania po lekarstwa.

 

 

Zostaw komentarz