Kulinaria

Tajemnicza przyprawa: kolendra – właściwości i zastosowanie

kolendra
Napisany przez easylife

kolendraKolendra, choć mogłoby się wydawać, że pochodzi z Iranu, Indii i krajów Bliskiego Wschodu, prawdopodobnie swoje korzenie pierwszy raz zapuściła w zachodniej Europie, w obszarach Morza Śródziemnego. Jednakże swoją popularność zawdzięcza głównie kuchni azjatyckiej.Ma od 20- 40 cm, wyglądem przypomina pietruszkę, jej liście mają delikatnie anyżowy zapach, natomiast nasiona są słodkie i posiadają pomarańczowy aromat. Należy do najstarszych roślin jakie zaczął uprawiać człowiek, była popularną przyprawą już w czasach starożytnych.

Ziarna kolendry występują w eliksirach miłości. Formuła używana od tysięcy lat brzmi następująco: należy zemleć siedem ziaren kolendry wymawiając przy tym imię osoby, na którą miłosny napój ma zadziałać, później zaklęcie: „ziarno pali, serce pali, spraw byśmy zawsze się kochali”. Proszek zaparzyć w wodzie źródlanej, odcedzić a następnie dodać do jedzenia lub picia ukochanej osobie.

Ciekawostka:
We współczesnej medycynie chińskiej kolendra jest stosowana do leczenia anoreksji, gdyż korzystnie wpływa na wydzielanie soków trawiennych oraz pobudza apetyt.

Natomiast w kuchni stosuje się wszystkie jej części. Najczęściej są to zmielone nasiona, które są idealną przyprawą do potraw mięsnych (pieczeni z wieprzowiny, gęsi, baraniny, dziczyzny). Do sałat, zup, kiełbas i pasztetów. Znajduje swoje zastosowanie również przy marynowaniu kiszonej kapusty, czerwonych buraków, ogórków, grzybów oraz śledzi. Wchodzi w skład pieprzu ziołowego, garam masala (główny element wedyjskiej sztuki kulinarnej) oraz curry. Świeże liście kolendry są głównym składnikiem kuchni południowo- azjatyckiej, a także kuchni chińskiej i meksykańskiej. Należy tutaj pamiętać, że gotowana w wysokiej temperaturze traci swoje walory smakowe, w związku z czym dodaje się ją dopiero pod koniec gotowania. Stosuje się ją również przy zdobieniu potraw oraz różnego rodzaju deserów, ciast i lodów.

 Ciekawostka:
Piwo pszeniczne
Goedecke Döllnitzer Ritterguts Gose jest warzone z dodatkiem bakterii kwasu mlekowego, doprawione solą i kolendrą, której zawdzięcza swój charakterystyczny i niepowtarzalny smak.

Kolendra posiada również wiele właściwości zdrowotnych. Jest bogatym źródłem witaminy B1, B2, B3 oraz witaminy C. Dostarcza organizmowi takich minerałów, jak sód, wapń, czy potas.

Poza kuchnią kolendra jest również stosowana w medycynie chińskiej oraz indyjskiej. Jej owoce wzmacniają trawienie, wzbudzają apetyt, oczyszczają krew, wpływają na prawidłową pracę jelit. Znajduje zastosowanie w przypadku kłopotów z nadmiernym wzrostem flory bakteryjnej i chorób układu nerwowego.

Zostaw komentarz