Zdrowie i uroda

Grzybek tybetański – właściwości lecznicze

Napisany przez easylife

grzybek tybetańskiKto nie słyszał jeszcze o jego cudownych właściwościach, powinien szybko nadrobić swoje braki w tej niezwykle przydatnej wiedzy. Grzybek tybetański, bo o nim dziś piszemy, to znany od wieków sposób na długowieczność. Pochodzi z Kaukazu, gdzie przypadkowo odkryli go tamtejsi górale. W Polsce grzybek znany jest od wielu lat, a ci, którzy spożywają napój na jego bazie zachwalają sobie jego dobroczynny wpływ na ich organizm. Co zatem kryje w sobie grzybek tybetański?

Właściwości lecznicze grzybka tybetańskiego

Grzybek tybetański  ma szereg  korzystnych dla zdrowia właściwości. Najważniejsze z nich to:

  • regulacja przemiany materii,
  • rozkład cholesterolu i złogów w naczyniach tętniczych,
  • korzystny wpływ na serce i naczynia wieńcowe,
  • leczenie wszystkich stanów zapalnych w organizmie,
  • zwalczanie wirusów,
  • zahamowanie wzrostu komórek rakowych,
  • regulowanie poziomu glukozy we krwi oraz ciśnienia tętniczego,
  • wspomaganie leczenia chorób wątroby, śledziony i trzustki,
  • pozytywny wpływ na układ moczowy i nerki,
  • łagodzenie  chorób dróg żółciowych,
  • wspomaganie leczenia chorób przewodu pokarmowego, wrzodów żołądka,
  • łagodzenie stresu, napięcia, zmęczenia,
  • wpływ na wzrost libido,
  • leczenie poparzeń słonecznych,
  • zapobieganie bezsenności.

 Jak stosować grzybka tybetańskiego

Do kuracji stosuje się napój kefirowy powstały na bazie grzybka. Do jego przygotowania, oprócz 2 łyżeczek grzybka, potrzebować będziemy:
–   mleko – z kartonu, prosto od krowy lub kozie. Pamiętajmy, aby wybierać te nie odtłuszczone (od 1,5% do 3,2%),
–  naczynie, najlepiej szklane, lecz NIE METALOWE,
– plastikowe sitko,
– gaza.

Przygotowanie kefiru z grzybka tybetańskiego:

Grzybka zalać szklanką mleka i przykryć gazą, aby nie dostały się do środka zanieczyszczenia. Odstawić w ciemne, ciepłe miejsce na 24 godziny. Po tym czasie kefir przelać przez sitko i spożyć tego samego dnia.

Grzybka dokładnie opłukać wodą i umieścić w czystym naczyniu. Dalszy proces przyrządzania kefiru odbywa się tak, jak napisaliśmy powyżej.

Pamiętajmy jednak, aby systematycznie, czyli codziennie powyższy proces powtarzać. Dzięki temu uzyskany kefir będzie miał lecznicze właściwości, a grzybek będzie w „świetnej formie”.

Warto również wiedzieć, iż grzybek każdego dnia rośnie. Możemy dzielić się z innymi nadmiarem grzybka lub po prostu go zamrozić. Zachowa w ten sposób wszystkie swoje właściwości.

Kuracja grzybkiem tybetańskim

Lecznicza kuracja może trwać bardzo długo. Wszystko zależy od nas. Jednak dla najlepszych efektów należy spożywać kefir najpierw przez 20 dni, po których powinna nastąpić 10-dniowa przerwa, po czym ponownie wrócić do jego picia. Przerwy te są istotne dlatego, iż dzięki temu  właściwości lecznicze grzybka lepiej działają na nasz organizm.

Pamiętajmy o tym, iż  w czasie przerwy grzybek również wymaga „pielęgnacji”. Należy codziennie powtarzać proces jego hodowli, jednak zalewając go taką ilością mleka, aby grzybek mógł w nim swobodnie pływać.

A Ty co sądzisz o cudownych właściwościach grzybka tybetańskiego?

3 komentarze

  • Polecam kurację. Stosowałem jakies 2 lata temu po długim leczeniu antybiotykami. i dzięki temu kefirkowi szybko odbudowałem odporność. teraz chętnie bym wrócił do kuracji, więc jak ktoś ma przypadkiem za dużo grzybka i chce się podzielić to chętnie przyjmę 🙂

Zostaw komentarz