Zdrowie i uroda

Kiełki – bogactwo witamin i minerałów

Napisany przez easylife

Kiełki to nieoceniony dar natury dostarczający naszemu organizmowi niezwykle dużo niezbędnych związków odżywczych. Ogromną zaletą kiełkujących nasion jest fakt, iż możemy je hodować przez cały rok. Sprawdźmy, co kryją w sobie kiełki i jak je wykorzystać.

Kiełki – co to takiego

Kiełki to nic innego jak spęczniałe, zazwyczaj kiełkujące w okolicy zarodka ziarna, z których wyrastają już pędy rośliny. Są delikatne w smaku i łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Z powodzeniem mogą je spożywać osoby cierpiące na liczne alergie pokarmowe, które muszą odmawiać sobie dojrzałych warzyw.

Właściwości kiełków

Kiełki są doskonałym suplementem każdej diety.  Mają wiele cennych dla naszego zdrowia właściwości, a mianowicie:

– wspomagają funkcjonowanie układu odpornościowego,
– skutecznie oczyszczają organizm z toksyn,
– mają działanie przeciwzapalne oraz antynowotworowe,
– obniżają stężenie glukozy we krwi,
– spowalniają procesy starzenia organizmu,
– są bogate w witaminy i mikroelementy,
– są lekkostrawne i bogate w błonnik.

Jakie kiełki wybrać

Wybór roślin do hodowli kiełków jest naprawde spory. Kiełki poszczególnych roślin różnią się nie tylko właściwościami, zawartością witamin i minerałów, ale również smakiem. Watto zatem wypróbować różne rodzaje kiełków i wybrać te, które najbardziej nam odpowiadają.  Do kiełkowania nadają się:

ziarna zbóż oraz traw: owies, jęczmień, pszenica, kukurydza, gryka, amarantus, proso, gryka, ryż, orkisz,
rośliny strączkowe – fasola mung, lima, cieciorka, soczewica, groszek, lucerna, orzecy ziemne, kozieradka, koniczyna,
rośliny kapustne – rzodkiewka, rzeżucha, brokuł, biała i czerwona kapusta, rzepa, jarmuż, rukola, gorczyca,
rośliny cebulowe – por, czosnek, cebula,
pestki, orzechy, nasiona oleiste – dynia, słonecznik, len, sezam, migdały

Jak hodować kiełki

Hodowla kiełków w warunkach domowych nie jest zbyt skomplikowana, a efekty widać już po kilku dniach. Pierwszym krokiem będzie dokładne umycie nasion, a następnie wymoczenie ich ( w stosunku: 1 porcja nasiona na 3 porcje wody) w wodzie przez około 8 godzin. Po tym czasie nasiona należy przełożyć na tackę wysłaną ligniną i obficie podlać, aby były wilgotne, lecz nie mokre. Kiełki potrzebują do wzrostu jedynie wody, światła oraz tlen. Jeśli zapewnimy im odpowiednią wilgotność, po 3-5 dniach otrzymamy gotowe do spożycia kiełki.  Gotowe kiełki przechowujemy w lodówce, w pudełku lub szczelnym opakowaniu i spożywamy w ciągu kilku dni.

Jak wybierać kiełki w  sklepie

Nie każdy z nas ma ochotę lub możliwości hodowli kudełków w warunkach domowych. Na szczęście coraz więcej sklepów ma ws swojej ofercie gotowe kiełki. Warto jednak wiedzieć, jak wybierać kiełki, aby były zdrowe i pełne swoich wartości odżywczych, a  przy tym bezpieczne dla naszego zdrowia. Kupując kiełki wybieraj  te o najdłuższym terminie przydatności do spożycia,  jędrne, z białymi korzonkami.

Zostaw komentarz