Zdrowie i uroda

Porost islandzki – właściwości lecznicze

Napisany przez easylife

OLYMPUS DIGITAL CAMERADoskonale znali go Wikingowie, którzy stosowali go jako środek przeciwko chorobie morskiej, kaszlu czy katarowi. Stanowił również świetną pomoc w leczeniu ran. Bohaterem dzisiejszego artykułu jest porost islandzki, coraz popularniejszy również w Polsce. Sprawdźmy, dlaczego.

Czym jest porost islandzki

Porost islandzki (Cetraria  Islandica, Iceland Moos, Lichen islandicus) zwany również płucnicą tarczownicą islandzką, islandzką lub mchem islandzkim to roślina charakterystyczna dla klimatu chłodniejszego. Pierwsze wzmianki o nim pojawiły się w kontekście wspomnianych już Wikingów, a także Eskimosów oraz ludów syberyjskich, którzy stosowali go jako środek przeciwko wielu chorobom.

Porost islandzki stanowią kępki sięgające do około 8 cm wysokości. Lubi glebę piaszczystą, porasta również skały, kamienie oraz pnie. Chętnie rośnie w miejscach widnych.

Porost islandzki – właściwości lecznicze

Lecznicze właściwości tej rośliny zapewnia głównie jej plecha, będąca źródłem węglowodanów, soli mineralnych, w tym jodu, miedzi, krzemu, a także kwasów porostowych: usninowego, funario-protocetrariowegocetrariowego, fizodowego, proto-liche-stearynowego, wykazujących bardzo silne działanie bakteriostatyczne. Ponadto znaleźć w nim można celulozy oraz hemicelulozy.

Najczęściej wymienia się następujące właściwości porostu islandzkiego:

  • Wykrztuśne oraz przeciwkaszlowe
  • Osłaniające (powlekające)
  • Przeciwbakteryjne
  • Przeciwzapalne
  • Wzmacniające
  • Normujące działanie układu pokarmowego: poprawa trawienia, zwiększenie produkcji śliny, poprawa przemiany materii, ochrona śluzówki żołądka oraz jelit
  • Odkwaszające
  • Regulujące pracę wątroby oraz trzustki
  • Oczyszczające z toksyn
  • Moczopędne
  • Uspokajające
  • Przeciwpotne
  • Gojące.

Porost islandzki – zastosowanie

Biorąc pod uwagę wyżej wymienione właściwości tej rośliny, porost islandzki znajduje szerokie zastosowanie w leczeniu chorób układu oddechowego, przeziębienia i grypy, kataru siennego, układu pokarmowego (chorób wrzodowych, stanów zapalnych, zatruć, mdłościach i wymiotach), w łagodzeniu objawów choroby lokomocyjnej, a także jako wsparcie dla funkcjonowania wątroby oraz trzustki, w dolegliwościach nerek, w stanach zapalnych pęcherza, przy zaburzeniach miesiączkowania, upławach, zapaleniu jąder czy problemach z tarczycą.

Porost islandzki można stosować w formie naparów, odwarów, nalewek. Może być składnikiem maści na trudno gojące się rany czy płukanki do stosowania na skórę w leczeniu wyprysków, łuszczycy, wrzodów, a także przy stanach zapalnych oczu.

Porost islandzki w kosmetyce i kosmetologii

Roślina ta znalazła również swoje zastosowanie jako składnik maseczek, toników, kremów, płukanek do włosów czy dezodorantów. Porost islandzki wykazuje bowiem właściwości odmładzające, oczyszczające skórę oraz nawilżające, a także łagodzące wszelkie podrażnienia.

Warto również dodać, iż porost islandzki obecnie uważany jest za środek wspomagający leczenie raka, dzięki obecności w jego składzie licheniny, mającej właściwości antynowotworowe. Składniki czynne porostu zmuszają bowiem układ immunologiczny do wytężonej pracy na rzecz zwalczania infekcji i obrony organizmu.

Porost islandzki można kupić w formie tabletek, pastylek, a także syropu.

O autorze

easylife

Zostaw komentarz