Kulinaria

Rodzaje czekolady

rodzaje czekolady
Napisany przez easylife

Statystyczny Polak zjada około 5 kilogramów czekolady rocznie. Nie da się ukryć – słodkie kostki kryjące się pod kolorowym papierkiem i srebrną folią niemal wszystkich nas kuszą swoim smakiem i aromatem. Czy zastanawiamy się jednak z czego jest zrobiona czekolada lub czym różnią się poszczególne jej gatunki? Zanim sięgniesz po kolejny kawałek czekolady, przyjrzyj się jej nieco bliżej!

 

Ile czekolady jest w czekoladzie?

Czekolada powstaje z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego lub cukierniczego, środka słodzącego i innych dodatków. Ze względu na procentowy udział poszczególnych składników możemy wyróżnić cztery podstawowe rodzaje czekolad.

 

Czekolada gorzka

Czekolada gorzka zawiera co najmniej 70 % miazgi kakaowej, choć znaleźć można i takie, gdzie wynosi ona aż 95 %. Duża ilość masy kakaowej w stosunku do cukru sprawia, że gorzka czekolada uznawana jest za najbardziej wartościową. Chętnie sięgają po nią najwięksi koneserzy.

Czekolada deserowa

Zawiera od 30 do 75 % miazgi kakaowej. Resztę stanowią tłuszcz kakaowy, cukier i dodatki. Deserowa czekolada jest słodkawa w smaku i ma nieco ciemniejszy kolor niż czekolada mleczna. Najczęściej stosuje się ją jako dodatek do ciast i deserów.

 

Czekolada mleczna

Czekolada mleczna składa się z nie więcej niż 50 % miazgi kakaowej. Za słodki smak czekolady odpowiada duża zawartość cukru. Delikatny smak to z kolei zasługa dodawanego do niej mleka, które łagodzi gorycz ziaren kakaowca. Czekolada mleczna jest zdecydowanie najchętniej kupowanym rodzajem czekolady.

 

Czekolada biała

W przeciwieństwie do czekolady białej i deserowej, w ogóle nie zawiera miazgi kakaowej. Jej podstawowym składnikami są tłuszcz kakaowy, cukier, mleko i dodatek wanilii. Ze względu na tak niską zawartość masy kakaowej, przez niektórych czekolada biała nie jest uważana za czekoladę. Z powodzeniem stosować ją można jako składnik polewy do deserów.

 

Czekolada z dodatkami

To jednak nie wszystko. Producenci czekolady prześcigają się w urozmaicaniu smaku słodkiego produktu. I tak wśród oferowanej czekolady gorzkiej, mlecznej, deserowej i białej można znaleźć tabliczki czekolady nadziewanej. Do wyboru mamy nadzienia orzechowe, bakaliowe, kawowe, karmelowe czy likierowe. W środku czekolady znaleźć można też kawałki owoców, a nawet przypraw – soli czy papryczki chilli. Swoich zwolenników ma też czekolada bąbelkowa, napowietrzana z pomocą dozwolonych gazów obojętnych.

 

Zawartość kakao a właściwości czekolady

Po jaką czekoladę warto sięgać? Odpowiedź jest prosta – o dużej zawartości kakao, które jest źródłem cennych składników odżywczych. Przede wszystkim antyoksydantów, które chronią nas przed rozwojem wolnych rodników. Kakao bogate jest również w magnez, chrom i żelazo. Nie od dziś wiadomo też, że podnosi ono poziom serotoniny, czyli hormonu szczęścia w organizmie. By cieszyć się zdrowiem, należy unikać wszelkiego rodzaju produktów czekoladopodobnych i niskiej zawartości kakao i dużej ilości pustych kalorii.

1 komentarz

Zostaw komentarz