Ból żołądka to jedna z najczęstszych lokalizacji bólu. Może on być ostry, kłujący, tępy, trwać kilka minut lub być przewlekły. Ból w dołku może pojawiać się po jedzeniu lub na czczo. Jakie schorzenia może sygnalizować?
Poranny ból żołądka
Ból w nadbrzuszu występujący w godzinach porannych przed jedzeniem to tak zwany „ból głodowy”, który może być spowodowany chorobą wrzodową, najczęściej dwunastnicy lub refluksową chorobą przełyku.
Choroba wrzodowa żołądka i/lub dwunastnicy, potocznie określana jako wrzody żołądka i/lub dwunastnicy to cykliczne pojawianie się trawiennych wrzodów żołądka lub dwunastnicy. Wrzód trawienny to ograniczony ubytek błony śluzowej, któremu towarzyszy naciek zapalny i martwica. Wrzody żołądka i wrzody dwunastnicy są wynikiem zaburzeń równowagi pomiędzy czynnikami drażniącymi (kwas solny, pepsyna) i ochronnymi (prawidłowo ukrwiona pokryta śluzem błona śluzowa).
Jak radzić sobie z bólem spowodowanym wrzodami? Przede wszystkim należy zadbać o lekkostrawną dietę, bez ostrych przypraw. Ulgę przynosi także ograniczenie palenia papierosów. Objawowo można stosować leki neutralizujące kwas solny oraz inhibitory pompy protonowej. Nie wolno stosować tabletek przeciwbólowych z kwasem acetylosalicylowym oraz ibuprofenem, nie szkodzą natomiast leki z paracetamolem czy meloksykamem.
Ból żołądka po posiłku
Gdy żołądek boli po spożyciu posiłku, może to oznaczać przewlekłe zapalenie trzustki, rak żołądka, refluks przełyku a także wspomniane wrzody żołądka lub dwunastnicy. Szczególnym rodzajem bólu żołądka po jedzeniu jest ból ból dławicowy (będący objawem niedokrwienia mięśnia sercowego, a nawet zawału serca), który może zostać wywołany obfitym posiłkiem, ponieważ w czasie trawienia znaczna część krwi przedostaje się do jelit, co zmniejsza ilość krwi odżywiającą serce.
Wszystkie wymienione choroby manifestują się niestrawnością, czyli skłonnością do wzdęć i odbijania, uczuciem pełności w żołądku oraz pieczeniem przełyku (zgagą). Sposobem na ograniczenie bólu żołądka po posiłku jest spożywanie wyłącznie lekkostrawnych potraw, picie naparów ziołowych lub zażywanie suplementów wspomagających trawienie, powolne spożywanie posiłku i dokładne przeżuwanie.
Warto sięgnąć po napary z:
- mięty pieprzowej
- rumianku
- szałwii
- dziurawca
- krwawnika
- kłącza pięciornika
- kłącza wężownika
- babki lancetowatej
Leki przeciwbólowe nie przyniosą ulgi.
Nie zawsze gdy boli brzuch to od razu jest wrzód. Trzeba zrobić badania. Nie są przyjemne, bo do ust wkładają ci plastikową część z otworami na ewentualne oddychanie i wkładają przez to rurkę (sondę) do żołądka. Jak jest fajny lekarz to pozwoli jeszcze popatrzeć w monitor. U mnie nic nie było, Dostałam tylko Floradix na jelita. Czyli wszystko łagodnie i bez chemii. Ale to tylko dlatego, że było badanie, a nie od razu antybiotyk+leki od lekarza od pierwszego kontaktu.