Styl życia

Czekolada na upalny dzień

czekolada
Napisany przez easylife

Słodki, orzeźwiający i rozpływający się w ustach – tak powinien smakować idealny letni deser. Teraz możesz samodzielnie przygotować taki przysmak w domu. Wystarczy kilka dobrej jakości składników, w tym aksamitna, gorzka czekolada, a z łatwością wyczarujesz przysmak, który rozpieści Twoje kubki smakowe i doda energii. Sprawdź!

Jak zrobić letni deser z czekolady?

Masz ochotę na czekoladę podaną w niezwykłej formie, ale przez upał nie chcesz włączać piekarnika? Zamiast eksperymentować z wypiekami, postaw na szybki i prosty napój. Mrożona czekolada do picia sprawdzi się doskonale, zwłaszcza w gorące popołudnie. Do przygotowania dwóch porcji tego deseru potrzebujesz:

  • 4 tabliczek czekolady mocno mlecznej E.Wedel,
  • 40 g cukru pudru,
  • 20 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 365 ml mleka,
  • 1 l lodu.

Do dekoracji przydadzą się także bita śmietana oraz 2-3 kostki czekolady mlecznej.

Wszystkie cztery tabliczki pokrój na drobną kostkę, a następnie rozpuść w kąpieli wodnej. Kiedy powstanie gładki sos, dodaj kakao i cukier. Mieszaj składniki tak długo, aż się połączą. Następnie zdejmij naczynie znad garnka z gotującą się wodą i powoli dodaj jedną szklankę delikatnie podgrzanego mleka. Na koniec pozostaw całość do wystygnięcia.

Kiedy sos przestanie parzyć w palec, przelej go do kielicha blendera i dodaj pozostałą część mleka oraz lód. Zmiksuj całość na wysokich obrotach. Z pewnością zauważysz, jak czekolada zaczyna gęstnieć. Kiedy uznasz, że napój jest gotowy, rozlej go do wysokich szklanek i udekoruj na wierzchu bitą śmietaną. Nie zapomnij oprószyć deseru tartą czekoladą, aby całość doskonale się prezentowała.

Napój podawaj od razu na stół, tak jak w przypadku gorącej czekolady do picia.

 

Jak urozmaicić smak czekolady do picia?

Chcesz dodać swojemu życiu nutkę pikanterii? A może pragniesz zaskoczyć swoich gości? Oprócz podstawowych składników, dodaj do blendera np.:

  • szczyptę chilli, które wywoła rumieńce na twarzy przyjaciół.
  • 2 kieliszki likieru czekoladowego, dzięki któremu napój zawróci wszystkim w głowach,
  • 2 łyżki gładkiego masła orzechowego, które nada deserowi niezwykłego smaku.

Nie bój się eksperymentować i dodawaj to, co lubisz, a efekt przekroczy Twoje oczekiwania!

 Mrożona czekolada to idealny wybór na upalne dni. Wypróbuj!

Zostaw komentarz