Choć jej nazwa brzmi dość egzotycznie to jednak w Polsce znana jest już od dawna. Przypominający korzeń imbiru topinambur, to nic innego jak bulwa o wielu właściwościach prozdrowotnych. Dziś dowiemy się o niej nieco więcej.
Topinambur – pochodzenie
Topinambur (nazwa pochodzi o indiańskiego plemienia Tupinambá), inaczej nazywany słonecznikiem bulwiastym, gruszką ziemną, truflą kanadyjską czy też karczochem jerozolimskim pochodzi z Ameryki Północnej. Współcześnie uprawiany jest również w Ameryce Środkowej, w Niemczech, we Francji, Włoszech, Chinach czy Indiach.
Wygląd i smak topinamburu
Topinambur z wyglądu przypomina korzeń imbiru czy cebulkę kwiatu, natomiast w smaku kojarzy się ze słonecznikiem, karczochem orzechem, bądź gruszką, z czego wywodzą się jego inne określenia. Miąższ jest dość twardy i chrupiący jak kalarepa.
Uprawa i zbiory topinamburu
Topinambur jest mało wymagającą rośliną, stąd tak dobrze przyjął się w różnych rodzajach klimatu oraz praktycznie w każdej ziemi. Bulwy topinamburu mogą być sadzone zarówno wiosną, jak i jesienią. Warto również wiedzieć, iż roślina ta jest bardzo odporna na mróz, nawet ten dochodzący do -30 stopni C.
Topinambur – wartości odżywcze
Topinambur swą popularność zyskał głównie za sprawą swego składu. Jest on doskonałym źródłem takich składników, jak:
- Inulina – prebiotyk, który odżywia florę bakteryjną jelit, przez co świetnie poprawia odporność organizmu
- Krzemionka koloidalna – jej ogromna zawartość w topinamburze przyczynia się do wspaniałego wyglądu skóry, włosów i paznokci, a także jest świetnym wsparciem przy leczeniu kaszlu
- Witamina A, C i E – doskonałe dla skóry, opóźniają proces starzenia
- Witaminy B1, B2, B6
- Żelazo – kilka bulw jest w stanie pokryć jego dzienne zapotrzebowanie u dzieci
- Potas – wyrównuje gospodarkę elektrolitową, wspiera pamięć i koncentrację oraz obniża ciśnienie.
Topinambur – właściwości zdrowotne
To właśnie z powodu wpływu tej rośliny na nasz organizm topinambur stał się tak popularny. Najważniejsze właściwości zdrowotne to:
- wzmocnienie odporności
- działanie przeciwbakteryjne oraz antynowotworowe,
- obniżenie złego cholesterolu,
- regulacja pracy układu pokarmowego,
- korzystny wpływ na florę bakteryjną jelit,
- wspomaganie pracy nerek,
- łagodzenie objawów atopowego zapalenia skóry (AZS),
- zmniejszenie poziomu cukru we krwi (bulwy posiadają niski indeks glikemiczny),
- oczyszczanie organizmu z toksyn, głównie z metali ciężkich.
Topinambur w kuchni
Topinambur ma szerokie zastosowanie w kuchni. Może być doskonałym zamiennikiem cytryny dodawanej do herbaty. Świetnie smakuje również na surowo jako samodzielna przekąska lub składnik sałatek. Topinambur można gotować i w takiej formie podawać zamiast ziemniaków, piec lub przyrządzać z niego przetwory zimowe.