A – na zdrowe oczy i dla urody

Napisany przez easylife

Witamina A (Retinol, Beta-karoten)

aWitamina A zasługuje na szczególną uwagę, gdyż bierze udział niemal we wszystkich procesach zachodzących w naszym organizmie.

Wśród jej najważniejszych funkcji wymienić należy:

– wpływ na wzrok,
– korzystne działanie na serce,
– usuwanie wolnych rodników,
– wpływ na zwiększenie odporności organizmu,
–  zapobieganie wysychaniu nabłonka oraz jego rogowaceniu,
– wpływ na wzrost włosów oraz kości,
– pomoc w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu.

Witamina A zalecana jest osobom mającym problemy z układem krążenia, miażdżycą, kataraktą, chorującym na jaskrę, gruźlicę, nowotwory. Sprzyja także w leczeniu wszelkich chorób skórnych, ocznych, przy nadczynności tarczycy oraz chorobie wrzodowej żołądka.

Źródła witaminy A:

Witamina A występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, natomiast jej prowitaminę, czyli beta-karoten, znajdziemy w produktach roślinnych.  Największe źródło witaminy A znajduje się w następujących produktach:
– tran oraz olej z wątroby  dorsza,
– wątróbka drobiowa, wołowa i wieprzowa,
– natka pietruszki i koperek,
– marchew,
– masło,
– szpinak,
– żółtko jaj,
– tłusty ser podpuszczkowy,
– dynia,
– morele,
– mango,
– pomidor,
– sałata.

Niedobór witaminy A:

Przyczyny niedoboru witaminy A mogą być spowodowane niewłaściwą dietą lub zaburzeniami metabolizmu.
Najczęściej spotykane objawy niedoboru witaminy A to:
– kurza ślepota czyli zaburzenie widzenia po zmierzchu,
– suchość, łuszczenie i rogowacenie skóry,
– łamliwość  i przesuszenie włosów,
– zwiększona podatność na infekcje,
– łamliwość paznokci,
–  zaburzenia wzrostu u dzieci,
– problemy z płodnością.

 Wskazówki:

Podczas przyjmowania środków antykoncepcyjnych zwiększa się poziom witaminy A w organizmie.  Aby zwiększyć przyswajalność witaminy A należy dodatkowo dostarczać organizmowi cynku. Witaminę A należy spożywać w trakcie posiłku lub zaraz po nim, gdyż wtedy lepiej jest wchłaniana. Należy pamiętać, iż przedawkowanie witaminy A może być dla organizmu toksyczne.