Zdrowie i uroda

Gojnik – właściwości prozdrowotne

Napisany przez easylife

Tę niezwykłą roślinę doceniano już w starożytności. Gojnik, czyli szałwia libańska, zawiera mnóstwo pozytywnych dla zdrowia właściwości. Herbatka z tej rośliny z pewnością zasmakuje każdemu. Sprawdźmy, skąd pochodzi gojnik oraz jakie ma właściwości prozdrowotne.

Gojnik ziele – szałwia libańska, szałwia górska, Sideritis scardica

Wszystkie te określenia dotyczą jednej rośliny z rodziny jasnotowatych, która dziko występuje na Bałkanach oraz na Bliskim Wschodzie. Spotykana jest w Grecji, Macedonii, Albanii, Bułgarii, Turcji, a także w niektórych częściach Afryki.

Gojnik – zastosowanie

W celach leczniczych wykorzystuje się kwiaty, łodygi oraz liście około 2-letniego gojnika. Najczęściej stosowany jest w postaci naparu, jednak można z powodzeniem używać go jako przyprawy w kuchni.

Gojnik – skład

Herbata z gojnika zawiera bardzo dużą ilość składników mineralnych. Jest bogata we flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, cynk, potas, magnez, kobalt, sód oraz olejki eteryczne.


Gojnik – właściwości

Wśród najważniejszych właściwości tego ziela wymienić należy:

  • Działanie antybakteryjne i przeciwzapalne
  • Właściwości przeciwnowotworowe
  • Pomoc w problemach trawiennych, żołądkowych
  • Pobudzanie układu krążenia
  • Wspomaganie leczenia przeziębienia, grypy, kaszlu, alergii
  • Leczenie ostrego zapalenia krtani i oskrzeli
  • Wzmacnianie odporności
  • Leczenie niedokrwistości
  • Regulowanie ciśnienia krwi i temperatury ciała
  • Wsparcie w leczeniu chorób nerek i układu moczowego
  • Poprawa kondycji psychicznej i fizycznej
  • Oczyszczanie organizmu z toksyn
  • Wsparcie w chorobach prostaty, osteoporozie i reumatyzmie
  • Pomoc w leczeniu chorób wątroby
  • Pozytywny wpływ na libido (tzw. „bułgarska viagra”)
  • Wspomaganie pamięci




Herbata z gojnika – jak parzyć gojnik?

Szklankę naparu z gojnika przygotowujemy ok. 2-3 kwiatów ziela, które zalewamy wrzącą wodą i przykrywamy na 3 do 5 minut. Herbata z gojnika doskonale smakuje również z dodatkiem listka melisy czy mięty oraz cytryny.

Zostaw komentarz