Tę niezwykłą roślinę doceniano już w starożytności. Gojnik, czyli szałwia libańska, zawiera mnóstwo pozytywnych dla zdrowia właściwości. Herbatka z tej rośliny z pewnością zasmakuje każdemu. Sprawdźmy, skąd pochodzi gojnik oraz jakie ma właściwości prozdrowotne.
Gojnik ziele – szałwia libańska, szałwia górska, Sideritis scardica
Wszystkie te określenia dotyczą jednej rośliny z rodziny jasnotowatych, która dziko występuje na Bałkanach oraz na Bliskim Wschodzie. Spotykana jest w Grecji, Macedonii, Albanii, Bułgarii, Turcji, a także w niektórych częściach Afryki.
Gojnik – zastosowanie
W celach leczniczych wykorzystuje się kwiaty, łodygi oraz liście około 2-letniego gojnika. Najczęściej stosowany jest w postaci naparu, jednak można z powodzeniem używać go jako przyprawy w kuchni.
Gojnik – skład
Herbata z gojnika zawiera bardzo dużą ilość składników mineralnych. Jest bogata we flawonoidy, taniny, przeciwutleniacze, żelazo, cynk, potas, magnez, kobalt, sód oraz olejki eteryczne.
Gojnik – właściwości
Wśród najważniejszych właściwości tego ziela wymienić należy:
- Działanie antybakteryjne i przeciwzapalne
- Właściwości przeciwnowotworowe
- Pomoc w problemach trawiennych, żołądkowych
- Pobudzanie układu krążenia
- Wspomaganie leczenia przeziębienia, grypy, kaszlu, alergii
- Leczenie ostrego zapalenia krtani i oskrzeli
- Wzmacnianie odporności
- Leczenie niedokrwistości
- Regulowanie ciśnienia krwi i temperatury ciała
- Wsparcie w leczeniu chorób nerek i układu moczowego
- Poprawa kondycji psychicznej i fizycznej
- Oczyszczanie organizmu z toksyn
- Wsparcie w chorobach prostaty, osteoporozie i reumatyzmie
- Pomoc w leczeniu chorób wątroby
- Pozytywny wpływ na libido (tzw. „bułgarska viagra”)
- Wspomaganie pamięci
Herbata z gojnika – jak parzyć gojnik?
Szklankę naparu z gojnika przygotowujemy ok. 2-3 kwiatów ziela, które zalewamy wrzącą wodą i przykrywamy na 3 do 5 minut. Herbata z gojnika doskonale smakuje również z dodatkiem listka melisy czy mięty oraz cytryny.