Zdrowie i uroda

Jarmuż – właściwości zdrowotne

Napisany przez easylife

jarmuż właściwościJarmuż – typowo zimowe warzywo, które znane jest od czasów starożytnych, to nieoceniona skarbnica zdrowia. Z tego powodu chcemy zaprezentować Wam jarmuż w całej swojej okazałości. Sprawdźmy, jakie właściwości ma jarmuż oraz dlaczego warto włączyć go do swojej diety. 

 Jarmuż – kilka faktów

 Jarmuż jest rośliną z rodziny kapustnych. Jego liście są ciemnozielone, pomarszczone na brzegach jak falbanki i to właśnie one nadają się do spożycia. Zbiory jarmużu przypadają na późną jesień i trwają do końca zimy.

Jarmuż – witaminy i minerały oraz wartość odżywcza

Jarmuż jest doskonałym źródłem witamin i minerałów.

Witaminy:

  • witamina A
  • witamina B6
  • witamina C
  • witamina K
  • tiamina
  • niacyna

Minerały:

  • wapń
  • żelazo
  • magnez
  • fosfor
  • potas
  • cynk
  • sód

Wartość energetyczna w 100g jarmużu – 28kcal

  • Zawartość białka – 190g
  • Zawartość tłuszczu -0,40 g
  • Zawartość węglowodanów – 5, 63g
  • Zawartość błonnika – 0,2 g

  Jarmuż – właściwości zdrowotne

Warzywo to jest prawdziwym sprzymierzeńcem w utrzymaniu w zdrowiu naszego organizmu. Najważniejsze właściwości zdrowotne jarmużu prezentujemy poniżej.

Wzmocnienie odporności organizmu

Dzięki zawartości witaminy C oraz innym witaminom i minerałom jarmuż świetnie poprawia odporność, zwłaszcza w sezonie zimowym.

 Właściwości antynowotworowe jarmużu

Warzywo to zawiera silny przeciwutleniacz o nazwie sulforafan, który wykazuje niezwykle silne właściwości antynowotworowe, zwłaszcza przeciwko rakowi prostaty, jelita grubego oraz płuc.

Oprócz sulforafanu, jarmuż zawiera również kartenoidy, które mają wpływ na zmniejszenie ryzyka zachorowań na raka jamy ustnej, przełyku, krtani, a także pęcherza moczowego. z kolei duża zawartość w jarmużu witaminy K  może zapobiega nowotworom piersi, jajników, wątroby, pęcherza żółciowego czy okrężnicy.

Właściwości te zostaną w jarmużu pod warunkiem, że spożyjemy go na surowo lub gotowanego na parze przez maksymalnie 4 minuty.

 Właściwości przeciwwrzodowe

Warto zwrócić uwagę na cenną właściwość jarmużu, a mianowicie wsparcie w walce z wrzodami żołądka oraz dwunastnicy wywołanymi bakterią Helicobacter Pylori. Łagodzi również stany zapalne błony śluzowej żołądka.

 Zdrowie układu sercowo-naczyniowego

Kolejną właściwością zdrowotną jarmużu jest jego wsparcie dla pracy układu sercowo-naczyniowergo. A to za sprawą dużej zawartości potasu oraz wapnia – pierwiastków odpowiedzialnych za utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Ponadto obecność w jarmużu witaminy C wzmacnia naczynia krwionośne, a także zapobiega miażdżycy poprzez hamowania utleniania cholesterolu LDL, natomiast witamina K bierze udział w produkcji czerwonych krwinek I jednocześnie reguluje poziom krzepnięcia krwi.

 Dobroczynny wpływ jarmużu na wzrok

Dzięki obecności w jarmużu beta-karotenu, nasz organizm produkuje witaminę A tak ważną dla prawidłowego widzenia. Dzięki temu chroni wzrok przed wystąpienie kurzej ślepoty, a także utrzymuje odpowiedni poziom nawilżenia oczu. Warto również wiedzieć, iż w jarmużu znajdziemy luteinę oraz zeaksantynę, których właściwości antyoksydacyjne chronią oczy przed działaniem wolnych rodników.

 Jarmuż wspomaga metabolizm

To szczególnie ważne dla osób z nadwagą oraz cierpiących na zaburzenia trawienia, a to za sprawą obecności wapnia. Ponadto jest on niskokaloryczny, dlatego polecany jest osobom na diecie redukcyjnej.

 Jarmuż dba o kości

Wapń zwarty w jarmużu przyczynia się do zachowania dobrego stanu naszych kości i zębów, chroniąc nasz organizm przed osteoporozą

 Uwaga! Osoby z chorobami tarczycy powinny uważać na spożywanie jarmużu. Zawiera on bowiem związki o nazwie goitrogeny, które powodują obniżenie poziomu jodu w organizmie, zaburzają w ten sposób syntezę hormonów tarczycy oraz przerostu gruczołu.

 

Jarmuż w kuchni

 

Jarmuż może być stosowany w postaci surowej, jako składnik sałatek, pieczonej, smażonej czy gotowanej. Należy pamiętać, iż zawiera on szczawiany, które mogą przyczynić się do powstania kamicy nerkowej. Powinny go więc unikać osoby chorujące na kamicę szczawianową.

Aby zneutralizować działanie szczawianów wystarczy podać je w towarzystwie mleka i jego przetworów bądź jajek.

Zostaw komentarz