Kulinaria Styl życia

Kanapki na śniadanie i imprezę

kanapka
Napisany przez easylife

kanapkaZnane nam są od dziecka. Często jedzone w pośpiechu przed wyjściem z domu lub „wrzucane na ząb” między głównymi posiłkami . Kanapki – proste, szybkie do przygotowania i pożywne, lubiane przez dzieci i dorosłych. Choć pewnie mało kto zastanawiał się nad ich pochodzeniem oraz rolą w naszym życiu warto wiedzieć, jak wiele jest ich odmian i zastosowań.

Tradycyjna kanapka z serem gości w śniadaniowym menu większości z nas. Jeśli rano dysponujemy większą ilością czasu warto urozmaicić posiłki przygotowując kanapki na ciepło, czyli tosty lub grzanki, które z pewnością posmakują wszystkim domownikom. Warto również wykorzystać nowe przepisy na śniadanie i zachęcić do ich przygotowania nasze pociechy, gdyż dekorowanie kanapek może okazać się dla nich świetną zabawą.

Ciekawym pomysłem jest spożywanie grzanek z różnego rodzaju sosami: czosnkowym, pomidorowym, paprykowym lub łososiowym na bazie naturalnego jogurtu ze świeżymi ziołami i przyprawami. W ten sposób nasz poranny posiłek zamieni się w ciekawe i rozgrzewające śniadanie.

Kanapki zyskały swą popularność dzięki szybkiemu i prostemu procesowi ich przyrządzania. Wystarczy kromka chleba był świeża bułka oraz dowolny dodatek, aby przygotować smaczną przekąskę.

Warto zaznaczyć, iż kanapki w wersji bardziej wykwintnej podawane są na różnego rodzaju przyjęciach w postaci tartinek. Te małe kanapeczki koktajlowe nie tylko zaspokoją głód naszych gości, ale również będą świetną ozdobą stołu.

Jak widać smaczną kanapkę można przyrządzić w wielu wersjach, której ostateczna to nie tylko od zawartości naszej lodówki, ale również od naszej wyobraźni.

Zostaw komentarz