Choć do Świąt Bożego Narodzenia jeszcze miesiąc, większość gospodyń domowych już teraz planuje świąteczne menu. Dzięki temu w unikną przedświątecznej gorączki organizacyjno-zakupowej i wraz z całą rodziną będą mogły ciszyć się świąteczną atmosferą.
Od dziecka uczono nas, iż na stole wigilijnym gości 12 potraw. Jednak potrawy te mogą się znacznie różnić w poszczególnych regionach kraju,. Jest to związane nie tylko z tradycjami, ale również z wpływem kultury krajów sąsiedzkich, które bezpośrednio graniczą z danym obszarem.
Na Pomorzu tradycyjną pierwszą potrawą jest barszcz wigilijny, który podawany jest z pierożkami grzybowymi lub kluseczkami. Kiedyś popularna była również zupa z suszonych owoców. Na stole gości również kapusta z grzybami lub bigos postny, jednak najwięcej ,miejsca w menu zajmują różnego rodzaju ryby. Oprócz tradycyjnego karpia podaje się flądrę, pstrąga, szczupaka i śledzie w różnej postaci.
Na Mazowszu (również na Kaszubach) tradycyjną potrawą niegdyś była zupa rybna. Obecnie przyrządza się zupę grzybową oraz podaje kluski z makiem. Na stole, podobnie jak na Pomorzu dominują potrawy z ryb. Nie może również zabraknąć słodkości, wśród których najpopularniejszy jest makowiec.
Wigilia na Śląsku to przede wszystkim zupa rybna, makówki, kapusta z grzybami oraz moczka. Nie może również zabraknąć słodkich dań, jak piernik i ciasteczka.
Z kolei na Podlasiu przyrządza się barszcz grzybowy, do tego racuchy oraz kutia, która przywędrowała do Polski z Kresów Wschodnich i n dobre zadomowiła się jako tradycyjna podlaska potrawa wigilijna.
Na Kujawach podczas Wigilii podawana jest zupa z suszonych śliwek, smażone grzyby, kluski z makiem i kasze jaglaną, czyli jagły.
Na podhalańskim stole dominują potrawy z ziemniaków i sera, a także z kapusty. Podaje się również bukty oraz moskole.
Oczywiście różnic w podawanych potrawach na Wigilię jest dużo więcej. Bez wątpienia jednak w całym kraju najpopularniejszą potrawą podczas wieczerzy jest barszcz czerwony, podawany na samym początku. Wielu z nas nie wyobraża sobie Wigilii bez karpia. W zależności od regionu, ale również od tradycji w danym gospodarstwie domowym, przyrządzany jest karp smażony lub w galarecie.
Chociaż w każdym domu Wigilia wygląda inaczej to jednak nie ulega wątpliwości, iż z każdy z nas czeka na nią ze zniecierpliwieniem cały rok.