Dziś zajmiemy się prześwietleniem kolejnej grupy dodatków do żywności – przeciwutleniaczami. Ich podstawową rolą jest przedłużenie trwałości produktów spożywczych poprzez zapobieganie utlenianiu się składników. Większość związków należących do grupy przeciwutleniaczy nie jest szkodliwa dla naszego zdrowia, jednak część z nich może wywoływać wysypki, wpływać na zwiększenie poziomu cholesterolu oraz zaburzać trawienie.Na temat wpływu antyutleniaczy na nasze zdrowie pojawia się wiele różnych opinii. Niektóre z nich szkodzą bardziej, inne mniej, a jeszcze inne nie mają szczególnego wpływu na nasze zdrowie. Pamiętajmy jednak o tym, iż wszystko w nadmiarze może zaszkodzić. Antyutleniacze, które poniżej opisaliśmy jako nieszkodliwe, w nadmiernych ilościach mogą również wywołać niepożądane skutki, jak np. zaburzenia trawienia, wchłaniania niektórych witamin i minerałów. Warto mieć to na uwadze i kontrolować spożywane ich dawki, szczególnie w przypadku dzieci.
Szkodliwe przeciwutleniacze
E 310 galusan propylu
Przeciwutleniacz syntetyczny, powstały z garbników roślinnych.Występuje w produktach zawierających tłuszcz i ma za zadanie zapobiec jego jełczeniu. Używany jest także w płatkach ziemniaczanych, gumach do żucia. Może wywoływac alergie, rekacje skórne w postaci egzemy, problemy żołądkowe.Przypuszcza się również, że może utrudniać wchłanianie żelaza.
E 321 – BHT, butylo-hydroksy-toluen
Nieszkodliwe przeciwutleniacze
E300 – kwas askorbinowy (witamina C), E 301 – askorbinian sodu, E302 – askorbinian wapnia, 304 estry kwasów tłuszczowych i kwasu aksorbinowego, E306 – koncentrat tokoferolu – witamina E, E307-Alfa-tokoferol, witamina E, E308 – gamma-tokoferol, witamina E, E309 – tokoferol, witamina E, E 313 – Kwas tiodwupropionowy, E314 – Kwas tiodwupropionowy, E315 – Kwas izoaskorbinowy, E 316 – Izoaskorbinian sodu, E 319 – Tributylhydrochinon (benzochinon), E 322 – lecytyna, E325 – sól sodowa kwasu mlekowego (mleczan sodu), E326 – sól potasowa kwasu mlekowego (mleczan potasu), E327 – sól wapniowa kwasu mlekowego (mleczan wapnia), E330 – kwas cytrynowy, E331 – cytrynian sodu, E332 – cytrynian monosodowy, E333 – cytrynian disodowy, E334 -kwas L-winowy, E335 – wodorowinian potasu (winian monopotasowy), E 336 – wodorowinian potasu (winian monopotasowy), E337 – winian sodowo-potasowy, E339 – sól sodowa kwasu ortofosforowego, E340 – ortofosforan monopotasowy, E341 – ortofosforan tripotasowe, E 343 – fosforany magnezu, E351 – jabłczan potasu, E352 – jabłczan wapnia, E353 – kwas metawinowy, E354 – winian wapnia, E355 – kwas adypinowy; podejrzany, E356 – adypinian sodu,,E357 – adypinian potasu, E363 – kwas bursztynowy, E380 – cytrynian amonu, E385 – wersenian wapniowo-sodowy.