Zdrowie i uroda

Dodatki do żywności E – przeciwutleniacze (grupa 300-399)

przeciwutleniacze
Napisany przez easylife

Dziś zajmiemy się prześwietleniem kolejnej grupy dodatków do żywności – przeciwutleniaczami. Ich podstawową rolą jest przedłużenie trwałości produktów spożywczych poprzez zapobieganie utlenianiu się składników. Większość związków należących do grupy przeciwutleniaczy nie jest szkodliwa dla naszego zdrowia, jednak część z nich może wywoływać wysypki, wpływać na zwiększenie poziomu cholesterolu oraz zaburzać trawienie.Na temat wpływu antyutleniaczy na nasze zdrowie pojawia się wiele różnych opinii. Niektóre z nich szkodzą bardziej, inne mniej, a  jeszcze inne nie mają szczególnego wpływu na nasze zdrowie. Pamiętajmy jednak o tym, iż wszystko w nadmiarze może zaszkodzić. Antyutleniacze, które poniżej opisaliśmy jako nieszkodliwe, w nadmiernych ilościach mogą również wywołać niepożądane skutki, jak np. zaburzenia trawienia, wchłaniania niektórych witamin i minerałów. Warto mieć to na uwadze i kontrolować spożywane ich dawki, szczególnie w przypadku dzieci.

Szkodliwe przeciwutleniacze

E 310 galusan propylu
Przeciwutleniacz syntetyczny, powstały z garbników roślinnych.Występuje  w produktach zawierających tłuszcz i ma za zadanie zapobiec jego jełczeniu. Używany jest także w płatkach ziemniaczanych, gumach do żucia. Może wywoływac alergie, rekacje skórne w postaci egzemy, problemy żołądkowe.Przypuszcza się również, że może utrudniać wchłanianie żelaza.

Podobne działanie ma antyutleniacz E 311 (galusan octylowy) oraz E312 (galusan dodecylowy).
E320 – BHA, butylo-hydroksy-anizol
Przeciwutleniacz powstały syntetyczniue. Stosowany jest w takich produktach, jak biszkopty, kostki rosołowe, tłuszcze piekarskie, czy orzechy. Może wywoływać reakcje alergiczne, natomiast spożywany z duża ilością witaminy C może przyczynić się do powstania wolnych rodników uszkadzających DNA, a także zwiększać poziom cholesterolu.

E 321 – BHT, butylo-hydroksy-toluen
Przeciwutleniacz stosowany w produktach zawierających tłuszcz w celu zapobiegania ich jełczeniu.  Badania wykazały, iż nadmierne spożycie tego antyutleniacza może przyczynić się do raka wątroby, a ponadto wywołuje on alergie oraz migrenę.Podobnie jak E320 zwiększa on poziom cholesterolu.

E 338  – kwas fosforowy

Przeciwutleniacz występujący naturalnie w warzywach i owocach. Stosowany w takich produktach jak mięso,sery,  cola. W dużej dawce przeciwutleniacz ten może zaburzać wchłanianie wapnia, żelaza i magnezu.Może również wpływać na osłabienie kości oraz odkładanie się wapnia. Szczególnie nie polecany do spożycia przez dzieci.

Nieszkodliwe przeciwutleniacze

E300 – kwas askorbinowy (witamina C), E 301 – askorbinian sodu, E302 – askorbinian wapnia, 304 estry kwasów tłuszczowych i kwasu aksorbinowego, E306 – koncentrat tokoferolu – witamina E, E307-Alfa-tokoferol, witamina E, E308 – gamma-tokoferol, witamina E, E309 – tokoferol, witamina E, E 313 – Kwas tiodwupropionowy, E314 – Kwas tiodwupropionowy, E315 – Kwas izoaskorbinowy, E 316 – Izoaskorbinian sodu, E 319 – Tributylhydrochinon (benzochinon), E 322 – lecytyna, E325 – sól sodowa kwasu mlekowego (mleczan sodu), E326 – sól potasowa kwasu mlekowego (mleczan potasu), E327 – sól wapniowa kwasu mlekowego (mleczan wapnia), E330 – kwas cytrynowy, E331 – cytrynian sodu, E332 – cytrynian monosodowy, E333 – cytrynian disodowy, E334  -kwas L-winowy, E335 – wodorowinian potasu (winian monopotasowy), E 336 – wodorowinian potasu (winian monopotasowy), E337 – winian sodowo-potasowy, E339 – sól sodowa kwasu ortofosforowego, E340 – ortofosforan monopotasowy, E341 – ortofosforan tripotasowe, E 343 – fosforany magnezu, E351 – jabłczan potasu, E352 – jabłczan wapnia, E353 – kwas metawinowy, E354 – winian wapnia, E355 – kwas adypinowy; podejrzany, E356 – adypinian sodu,,E357 – adypinian potasu, E363 – kwas bursztynowy, E380 – cytrynian amonu, E385 – wersenian wapniowo-sodowy.

 

Zostaw komentarz