Zdrowie i uroda

Nadciśnienie – jak obniżyć ciśnienie za pomocą diety?

Napisany przez easylife

Choroby układy sercowo-naczyniowego, w tym nadciśnienie, to prawdziwa zmora dzisiejszych czasów. Zapadają na nie osoby w bardzo różnym wieku, a często zbyt późno zdiagnozowane, kończą się nawet śmiercią. Istnieje związek między nadciśnieniem, a tym, co jemy i jaki prowadzimy styl życia. Dlatego warto wdrożyć odpowiednią dietę, aby skutecznie je obniżyć. Jakie są jej główne zasady?

Zrezygnować z tłustego mięsa na rzecz zdrowych tłuszczów

Tłuste, w tym przede wszystkim czerwone mięso, ma negatywny wpływ na nasze zdrowie, a już szczególnie wtedy, gdy spożywamy je w nadmiarze. Aby obniżyć ciśnienie, należy więc ograniczyć spożywanie mięsa w ogóle, a jeśli nie chcemy z niego całkiem zrezygnować, to koniecznie wybierajmy chudy drób oraz na przykład schab. Oczywiście mięsa nie smażymy – gotujemy, przyrządzamy na parze lub pieczemy w niskiej temperaturze. Lekarze i blogi o zdrowiu, takie jak np. https://panobeauty.com/, zalecają przejście na dietę śródziemnomorską, która zamiast mięsa zaleca spożywanie ryb i owoców morza. Dietę wzbogaćmy oliwą z oliwek oraz orzechami.  

Ograniczyć ilość soli oraz cukru

Oczywiście nie chodzi tutaj o to, aby zjadać w ogóle niesłone potrawy, ale sól stosować na co dzień z umiarem i zrezygnować całkowicie z wysokoprzetworzonej żywności, która zawiera jej zdecydowanie za dużo, a przy tym również wiele innych szkodliwych dodatków, np. glutaminian sodu, cukier, konserwanty, tłuszcze trans czy barwniki. Nie jemy więc fast foodów, wędlin czy gotowych dań do podgrzania, a także słonych przekąsek. Podobnie rzecz ma się z cukrem – o ile jedna łyżeczka do kawy nam nie zachodzi, tak słodycze i gotowe wypieki ze sklepu już pracują na nasze podwyższone ciśnienie. O smażonych pączkach czy faworkach w ogóle nie ma mowy. Blog o zdrowiu radzi, czym zastąpić sól w diecie. 


Owoce i warzywa obniżające ciśnienie

Każdy blog o zdrowiu zawiera liczne wskazówki, jakie owoce i warzywa wybierać, aby obniżyć ciśnienie krwi. Są to przede wszystkim sezonowe owoce takie jak arbuzy, truskawki, brzoskwinie, morele, borówki, a także kiwi czy banany. Wśród warzyw królują zielone warzywa liściaste, pomidory, ziemniaki, korzeń pietruszki oraz wszystkie inne, które zawierają duże ilości potasu – pierwiastek ten ma pozytywny wpływ na nasze naczynia krwionośne i pracę serca. 

Węglowodany złożone 

Odgrywają one bardzo ważną rolę w naszej diecie, ponieważ zjadamy je często na każdy posiłek. Aby obniżyć ciśnienie, zrezygnujmy z białej mąki na rzecz razowej. Wybierajmy brązowy ryż, razowy makaron, a do tego kasze, płatki owsiane, jęczmienne. 

Mniejsze posiłki 

W diecie obniżającej ciśnienie krwi ważną rolę odgrywa nie tylko jakość produktów, ale również ich ilość. Posiłki powinny być połowę mniejsze. Lepiej spożywać częściej, ale mniej. Dzięki temu również unikniemy problemów z wagą. 

Herbatki obniżające ciśnienie 

Bardzo dobry wpływ na obniżenie ciśnienia mają także ziołowe herbatki i napary. Warto więc przede wszystkim pić dziką różę, lipę, głóg, melisę czy rumianek, a także zieloną herbatę. Należy zrezygnować z alkoholu, słodkich napojów, syropów, energetyków.

Zostaw komentarz