Oliwa z oliwek, zwłaszcza ta najbardziej wartościowa, czyli extra virgin (extra vergine) to coraz popularniejszy tłuszcz w naszej kuchni. Nic w tym dziwnego, bowiem oliwa ta zawiera wiele drogocennych właściwości zdrowotnych, jest bogata w przeciwutleniacze, witaminy, a także zawiera odpowiedni stosunek kwasów tłuszczowych jednonienasyconych do wielonienasyconych. Jeśli mamy ochotę poeksperymentować ze smakiem, warto sięgnąć po oliwę smakową, którą urozmaicimy tradycyjne dania i wyostrzymy niektóre aromaty. Dziś podpowiemy, jak przygotować smakową oliwę.
Przygotowanie oliwy smakowej
Zanim zabierzemy się za robienie oliwy smakowej powinniśmy pamiętać o kilku zasadach:
- Pojemnik, w którym będziemy przechowywać oliwę powinien być z ciemnego szkła, dokładnie wyczyszczony i osuszony. Najlepiej nadają się do tego ciemne butelki ze szczelnym korkiem lub zakrętką.
- Najlepiej wybrać oliwę extra virgin, charakteryzującą się zielonkawym kolorem. Można jednak wybrać również te delikatniejsze odmiany o żółtawej barwie.
- Wszystkie dodatki, których będziemy używać do przygotowania smakowej oliwy muszą być świeże, bez pleśni, brudu, czy jakichkolwiek oznak nadpsucia.
- Poziom oliwy powinien być co najmniej 1cm wyższy niż poziom dodatków w niej umieszczonych.
- Oliwa powinna być przechowywana w chłodnym miejscu bez dostępu do promieni słonecznych, pod wpływem których ulega ona procesowi utlenienia.
- Oliwa smakowa będzie gotowa do spożycia po ok. 24 godzinach, jednak jeśli chcemy uzyskać najlepszy jej aromat, warto poczekać ok. 1-2 tygodnie.
Oliwa z czosnkiem
Do jej przygotowania będziemy potrzebowali świeże ząbki czosnku. Wystarczy 4-5 sztuk na jedną butelkę. Połowę czosnku wrzucamy na dno butelki w całości, a drugą połowę kroimy w plasterki. Wlewamy oliwę. W zależności od naszego gustu możemy dodać ulubione przyprawy: bazylię, oregano, czy zioła prowansalskie.
Oliwa czosnkowa świetnie smakuje z pizzą (zamiast sosów), ale również jako dodatek do grzanek, sałatek, czy dań z makaronem.
Oliwa ziołowa
Ziołowa oliwa najlepiej smakuje, jeśli do jej przygotowania użyjemy świeżych ziół. Sprawdza się tu rozmaryn, bazylia, tymianek oraz inne ulubione przyprawy. Gałązkę bądź listek wkładamy w całości po uprzednim dokładnym oczyszczeniu i umyciu. Gotową oliwę możemy dodawać do mięs, szczególnie do kurczaka, ale również pizzy, zapiekanek, czy grzanek.
Pikantna oliwa z chili
Jeśli posiadamy świeże papryczki chili, po dokładnym ich umyciu umieszczamy je w butelce. Możemy równie dobrze użyć chili w proszku. Wybierajmy jednak przyprawę wysokiej jakości, bez zbędnych sztucznych dodatków, o intensywnym smaku i aromacie.
Pikantna oliwa z papryczkami chili doskonale sprawdzi się jako dodatek do potraw meksykańskich, ale również do pizzy czy zapiekanek.
Warto również eksperymentować z innymi dodatkami, jak np. suszonymi pomidorami, natką pietruszki, skórką cytryny i miętą. Domowej roboty oliwa smakowa z pewnością stanie się hitem w Waszej kuchni.
Jak przechowywać oliwę
Warto pamiętać o tym, że oliwa powinna być przechowywana w odpowiednich warunkach, aby zachowała swoje właściwości i tym samym była pełnowartościowym tłuszczem. Przechowywanie oliwy w ciemnej butelce zapewni jej ochronę przed szkodliwym działaniem światła. Ponadto ważne jest, aby była ona zamknięta, co zapobiegnie dostawania się do środka powietrza oraz zanieczyszczeń w postaci kurzu. Optymalna temperatura dla przechowywania oliwy to 10-18 stopni. Pamiętajmy również o tym, aby dokładnie myć butelki czy flakoniki po zużyciu oliwy, zwłaszcza tej smakowej, z dodatkami.
Antybakteryjny żel do rąk AXG – 500ml
Cena – 36,99zł
Środek w postaci żelu doskonale rozprowadza się na dłoni, jest wydajny i skutecznie usuwa szerokie spektrum drobnoustrojów chorobotwórczych. Wykazuje działanie antybakteryjne i antywirusowe. Nie wymaga użycia wody, dzięki czemu możemy go użyć w każdych warunkach.
Oliwy przygotowane ze świeżego czosnku spożywamy do tygodnia i przechowujemy koniecznie w lodowce! Tak przygotowane oliwy smakowe to najlepszy sposób na wyhodowanie jadu kiełbasianego, z czego wiele osób nie zdaje sobie nawet sprawy. Szczególnie świeży czosnek, ze względu na swoja niska kwasowość, przechowywany w oleju lub oliwie w temperaturze pokojowej stwarza idealne warunki do wytwarzania toksyny jadu kiełbasianego . Nie zapominajmy, ze oliwy smakowe, które spotykamy w handlu maja odpowiednie konserwanty, które chronią nas przed rozwojem niebezpiecznych bakterii