Zdrowie i uroda

Jak naturalnie obniżyć cholesterol?

za wysoki cholesterol
Napisany przez easylife

Wysoki poziom cholesterolu to niemałe zagrożenie dla naszego organizmu. Niepoprawne wyniki powinny być sygnałem alarmowym, ponieważ za wysoki cholesterol zwiększa ryzyko chorób układu krwionośnego.

Wysoki cholesterol a choroby

Bez najmniejszej wątpliwości złe wyniki cholesterolu powinny skłonić nas do działania i wyeliminowania nieprawidłowości. Wysokie wskaźniki cholesterolu i brak reakcji prowadzą do zawału, udaru, miażdżycy oraz finalnie do niepełnosprawności wynikającej z przebytych chorób. Na szczęście zmiana diety i włączenie aktywności fizycznej pozwala na uregulowanie poziomów i przywrócenie organizmowi równowagi.

Dieta obniżająca cholesterol

Do obniżenia poziomu znajdujących się w komórkach związków tłuszczowych przyczynia się zmiana diety. Nawyki żywieniowe są kluczem do pojawienia się wszelkich nieprawidłowości tj. złe wyniki cholesterolu, ale też są one sposobem na jego obniżenie. Dietę należy połączyć z odpowiednią dawką ruchu.

Przede wszystkim do diety powinny zostać włączone owoce i warzywa w zalecanych pięciu porcjach dziennie. Wybierajmy szczególnie rośliny strączkowe, a także dobrze jest sięgać po karczochy i czosnek.



Przy zaburzonej gospodarce lipidowej istotne są tłuszcze, jakie spożywamy. Zdecydowanie wybierajmy te nienasycone kwasy tłuszczowe. Zamiana na tłuszcze roślinne przyniesie spodziewane efekty, jeśli będziemy konsekwentni. Unikamy więc takich produktów, jak smalec, śmietana czy pełnotłuste mleko.

Szczególne znaczenie w walce z wysokim poziomem cholesterolu ogrywają ryby. To one powinny stanowić bazę naszych obiadów i zastąpić mięso czerwone.

Produkty o silnym działaniu antycholesterolowym

Słone i niezdrowe przekąski powinno się zamienić na orzechy i migdały, które skutecznie obniżają za wysoki cholesterol. Obecne w nich nienasycone kwasy tłuszczowe potrafią zredukować zbyt wysoki cholesterol o około 5 procent.

Poranna owsianka nie musi być złym wspomnieniem. Przygotowana na odtłuszczonym mleku lub produktach sojowych stanie się orężem w walce z nieprawidłową gospodarką lipidową. Regularne spożywanie płatków owsianych pozwala na zredukowanie złego cholesterolu o prawie 25 procent.

Naturalnie złe wyniki cholesterolu wymagają odpowiedniej diagnostyki, wywiadu lekarskiego i cyklicznej kontroli. Nie można tego stanu bagatelizować, ponieważ zignorowany szybko doprowadzi do miażdżycy i wielu innych chorób.


Zostaw komentarz