Kulinaria

Owoce morza – właściwości i kilka kulinarnych inspiracji

owoce morza
Napisany przez easylife

W Polsce kultura jedzenia owoców morza dopiero raczkuje, jednak w krajach śródziemnomorskich, w Australii czy w Azji produkty te są głównym składnikiem menu. Ci, którzy jeszcze nie przekonali się do włączenia owoców morza do swojej diety, z pewnością zmienią zdanie poznając ich właściwości oraz korzystny wpływ na nasze zdrowie. Sprawdźmy, dlaczego warto jeść owoce morza oraz jak rozpocząć swoją kulinarną przygodę z nimi właśnie w roli głównej.

Czym są owoce morza

Wbrew nazwie owoce morza to produkty pochodzenia zwierzęcego, a nie roślinnego. Zalicza się do nich morskie zwierzęta bezszkieletowe, a więc wszelkiego rodzaju krewetki, ostrygi, małże, homary, langusty, omułki, przegrzebki, kalmary, mątwy czy ośmiornice. 

Właściwości owoców morza

Swą popularność owoce morza zyskują nie tylko ze względu na swój smak, ale również na ich właściwości zdrowotne. Stanowią one bowiem bardzo cenne źródło łatwo przyswajalnego białka, a ponadto są niskokaloryczne, dlatego mogą być doskonałym elementem diety osób dbających o smukłą sylwetkę. Jednak oprócz tego owoce morza to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Można w nich bowiem znaleźć nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy z grupy B (1,2 oraz 12), a także żelazo, jod, selen, fluor, magnez, cynk i wapń. Wszystkie te składniki odżywcze są niezbędne do funkcjonowania naszego organizmu, a dostarczane w formie owoców morza są łatwo wchłaniane.

Warto jednak pamiętać, że każda obróbka termiczna taka jak gotowanie, smażenie czy pieczenie pozbawia je części wartości odżywczych, więc należy przyrządzać je w taki sposób, aby poddawane były wysokiej temperaturze jak najkrócej.

Kulinarne inspiracje z owocami morza

Osoby, które do tej pory nie próbowały przyrządzać potraw z użyciem owoców morza, nie powinny się tego obawiać. W większości przypadków jest to dość proste zadanie, które nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Na początek polecamy jednak kilka prostych dań, które z pewnością przypadną do gustu każdemu. Pierwszą propozycją jest koktajl krewetkowy. Zaczynamy od ugotowania krewetek (ok. 200g) – wrzucamy je do wrzątku na 3 minuty, następnie przelewamy zimną wodą i pozbawiamy pancerzyków, pozostawiając same ogonki. 

Następnie mieszamy 2 łyżki majonezu z 2 łyżkami chrzanu i nakładamy na dno dużego kieliszka. Na wierzchu układamy kilka kostek dojrzałego awokado uprzednio skropionego sokiem z limonki, parę krewetek i całość oprószamy proszkiem chili. 

Kolejny przepis pochodzi z tradycyjnej kuchni włoskiej i jest to Fritto misto. Jest to nic innego jak mieszanka owoców morza obtoczona w mące (na przykład z semoliny) i smażona na głębokim tłuszczu od 2 do 5 minut. Po przygotowaniu można oprószyć je solą do smaku. We Włoszech Fritto misto przyrządza się również z sezonowymi warzywami pokrojonymi w paseczki i również zanurzonymi w gorącym tłuszczu. Warto przy tym przepisie pamiętać, aby dokładnie oczyścić owoce morza przed dalszą obróbką. Dobrym pomysłem będzie wykorzystanie  gotowej mieszanki mrożonej, która już została oczyszczona.

Jeśli nie czujemy się dobrze w roli kucharza, a chcielibyśmy korzystać z właściwości owoców morza, warto sięgnąć po kawior antonius, który otrzymuje się z najstarszych samic jesiotra. Ten ekskluzywny produkt może być dodatkiem do dań lub osobną przekąską spożywaną w towarzystwie szampana.

Owoce morza są w Polsce coraz bardziej dostępne i warto sięgać po nie przy każdej okazji, gdyż oprócz walorów odżywczych dostarczą nam również mnóstwa wrażeń smakowych.

Zostaw komentarz