Kulinaria

Przegląd akcesoriów do gotowania, które każdy powinien mieć w swojej kuchni

Napisany przez easylife

Gotowanie może być jedynie codziennym obowiązkiem niezbędnym do zaspokojenia głodu, ale również pasją, która może stać się ważnym elementem naszego życia. Bez względu na to, jakie znaczenie ma dla nas gotowanie, odpowiednio wyposażona kuchnia będzie gwarancją kulinarnego sukcesu oraz codziennego komfortu podczas przyrządzania posiłków. Dziś przyjrzymy się, jakie naczynia i akcesoria warto mieć w swojej kuchni.

Garnki do gotowania

Wydawać by się mogło, że nie ma znaczenia, jakiego garnka do gotowania będziemy używać. Jednak warto wiedzieć, iż zarówno wielkość, jak i rodzaj garnka będą miały wpływ na jakość gotowania. Jeśli zależy nam na szybkim nagrzewaniu, zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem będą garnki aluminiowe cechujące się doskonałym przewodnictwem cieplnym. Dodatkowym ich atutem jest również lekkość, co korzystnie wpływa na komfort przyrządzanych w nim potraw. Warto dodać, iż garnki aluminiowe zwykle pokrywane są specjalną powłoką chroniącą przed przedostawaniem się do żywności szkodliwych substancji.

Innym rozwiązaniem może być zakup garnków wykonanych ze stali nierdzewnej, które zostały pokryte emalią. Garnki emaliowane są doskonałym rozwiązaniem dla alergików, gdyż emalia okalająca ich wnętrze jest łatwa w czyszczeniu, nie powoduje rozwoju bakterii i grzybów. 

Patelnie

Kolejnym akcesorium, bez którego trudno wyobrazić sobie codzienne przyrządzanie potraw, jest patelnia. Służy ona nie tylko do smażenia, ale również do duszenia czy prażenia. Wybór odpowiedniej patelni będzie zdeterminowany przede wszystkim rodzajem podgrzewania, z którego korzystamy. W przypadku tradycyjnych palników. czy to gazowych czy elektrycznych zaleca się wybór patelni o nieco wklęsłym dnie, natomiast jeśli chodzi o patelnię dla płyty indukcyjnej, ta powinna być ona idealnie równa. Osoby, które dużo smażą, powinny postawić na patelnie teflonowe, które zapobiegają przywieraniu potraw do dna. Będzie to miało znaczenie w przypadku smażenia placków, naleśników czy omletów, a także podczas podsmażania potraw. Należy jednak pamiętać, aby nie podrapać warstwy teflonu, gdyż wówczas patelnia traci swoje właściwości i podczas dalszego użytkowania mogą się wydzielać szkodliwe związki chemiczne.

Noże kuchenne

Niezwykle ważnym elementem gotowania bezwzględnie wpływającym na jakość i komfort przyrządzania potraw, są noże. Profesjonalny zestaw noży powinien zawierać duży nóż do mięsa, noże do warzyw, do filetowania czy tasak. Należy także zwrócić uwagę na jakość wykonania noży. Najlepiej sprawdzą się te ze stali nierdzewnej o odpowiedniej twardości (powyżej 50 HRC). Rękojeść powinna natomiast dobrze leżeć w dłoni, eliminując ryzyko wyślizgnięcia się noża podczas jego użytkowania. 



Pozostałe akcesoria do gotowania

Z pewnością w naszej kuchni nie może zabraknąć takich przyborów jak chochle o różnej wielkości, szczypce do mięsa, durszlaki, trzepaczki i różnego rodzaju wybieraki. Takie akcesoria zdecydowanie poprawiają jakość gotowania i w wielu przypadkach są niezbędne do przyrządzenia niektórych potraw. 

Warto także zainwestować w miski o różnych rozmiarach, które będą przydatne podczas przyrządzania dań i obróbki składników.

Dobrze wyposażona kuchnia zapewni nam wygodę podczas przyrządzania potraw, co jednocześnie wpłynie na szybkość i jakość gotowania.

Zostaw komentarz