Tak długo wyczekiwany sezon grillowy rozkręca się na dobre. Pewnie większości z nas ślinka cieknie na samą myśl o soczystym steku z grilla czy aromatycznym kurczaku. Grill to nie tylko narzędzie służące do przyrządzania potraw, ale również doskonały sposób na spędzenie czasu z rodziną i przyjaciółmi. Jednak wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że nie przestrzegając kilku zasad możemy narazić nasze zdrowie na różnego rodzaju dolegliwości, a nawet poważne choroby. Dziś podzielimy się z Wami kilkoma ważnymi zasadami na temat zdrowego grillowania, o których bezwzględnie należy pamiętać.
Zasady zdrowego grillowania
- Grill rozpalajmy za pomocą węgla drzewnego lud drewna z drzew liściastych. Nie używajmy drewna iglaków, gdyż zawierają one szkodliwe substancje żywiczne. Zrezygnujmy także z rozpalania grilla gazetami, kartonami oraz innymi papierami nie przeznaczonymi do tego celu.
- Nigdy nie rozpalajmy grilla z potrawami na ruszcie. Zdejmujmy również ruszt w momencie, gdy zamierzamy dorzucić węgiel.
- Grillujmy na aluminiowych tackach. Dzięki temu tłuszcz nie będzie bezpośrednio kapał na ogień, gdyż pod wpływem spalania wydostają się z niego szkodliwe substancje.
- Podczas grillowania nie przebywajmy bezpośrednio przy ogniu, unikajmy tez dymu, w którym znajdują się szkodliwe związki.
- Wybierajmy na grilla produkty najświeższe, a także takie, które nie zawierają sztucznych dodatków. Wędlin i mięs peklowanych nie należy grillować, ponieważ zawierają one w sobie substancje, które pod wpływem obróbki termicznej stają się groźne dla zdrowia.
- Układajmy na ruszcie produkty bezpośrednio po wyjęciu z lodówki. Nie należy zostawiać surowego mięsa na stoliku w letniej temperaturze, gdyż błyskawicznie zaatakują je szkodliwe bakterie.
- Dopasujmy ilość jedzenia do naszych możliwości. Grillowanego jedzenia nie należy ponownie odgrzewać.
- Mięso najlepiej wcześniej zamarynować, najlepiej w oliwie i ziołach, czosnku lub piwie. Dzięki temu zabezpieczymy je przed działaniem bakterii.
- Unikajmy sztucznych dodatków do grilla. Ketchup możemy zastąpić domowej roboty sosem pomidorowym, a zamiast kiełbasek o wątpliwym składzie używajmy do grillowania filetów z kury czy ryby.
- Po skończeniu grillowania należy dokładnie wyczyścić ruszt. Pozostały na nim tłuszcz, sadza i osad z paleniska przy kolejnym grillowaniu mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu.
Pamiętając o powyższych 10 zasadach sprawisz, że grill będzie nie tylko świetną okazją na spotkanie w gronie najbliższych, ale również sposobem na zdrowy i bezpieczny posiłek na świeżym powietrzu.
Nawet sobie nie zdawałam sprawy, że grillowanie może być szkodliwe jeśli się to robi nieumiejętnie;/ niby się mówi, że grill zdrowy, bo z mięsa się tłuszcz wytopi, ale wygląda na to, że jest jeszcze wiele innych niebezpieczeństw.