Styl życia

Sekret parzenia doskonałej herbaty

herbata
Napisany przez easylife

Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na całym świecie, a pierwsze wzmianki o jej parzeniu pochodzą z 2737 r. p.n.e. Poszczególne jej gatunki posiadają szereg właściwości prozdrowotnych, co obok jej niezwykłych walorów smakowych, czynią ją trunkiem idealnym na każdą okazję. Aby jednak móc w pełni cieszyć się jej smakiem i aromatem, warto wiedzieć, jak ją prawidłowo parzyć.

Rodzaje herbaty

Zanim jednak przejdziemy do omówienia techniki parzenia herbaty, warto dowiedzieć się, jakie są jej gatunki. Od nich bowiem w dużym stopniu zależeć będzie temperatura wody, której używamy do jej parzenia, a także długość samego parzenia. 

Wyróżnia się podstawowe gatunki herbaty: czarną, czerwoną, zieloną, białą oraz żółtą. 

Herbata czarna – jest najpopularniejszym rodzajem herbaty, szczególnie w Europie. Powstaje ona poprzez poddanie liści więdnięciu, skręceniu oraz pełnej fermentacji (100%). 

Herbata czerwona – jest herbatą powstałą w wyniku częściowej fermentacji, która odbywa się etapami. Fermentacja jest przerywana, wówczas liście są namaczane i przykrywane materiałem do leżakowania. Może ono trwać od 3 do nawet 60 lat.

Herbata zielona – powstaje poprzez utlenianie liści, czyli proces polegający na łączeniu się pierwiastków oraz związków chemicznych z tlenem. Po zebraniu świeżych listków herbaty poddaje się je suszeniu i podgrzewaniu, dzięki czemu zatrzymywany jest proces fermentacji, a listki dzięki temu pozostają zielone.

Herbata biała – proces powstawania białej herbaty polega na tym, że pączki listków rośliny chronione są przed światłem, aby zapobiec wytwarzaniu się chlorofilu. Po zebraniu liści pozostawia się je na słońcu do przeschnięcia i poddania tzw. niskiej fermentacji, która jest przerywana za pomocą pary wodnej. Listków nie łamie się ani nie formuje. W takim stanie są pakowane i oferowane właśnie jako herbata biała.

Herbata żółta – powstaje pod wpływem fermentacji nieenzymatycznej. Po zebraniu liści poddaje się je działaniu wysokiej temperatury, która ma na celu zniszczenie zawartych w nich enzymów. Następnie liście podlegają działaniu wysokiej temperatury oraz wilgoci, po czym są suszone, dzięki czemu uzyskują żółty połysk.

Wysokiej jakości herbata to również doskonały pomysł na prezent dla miłośnika tego napoju. Polecamy odwiedzić: https://czasnaherbate.net/14-prezenty

Właściwości herbaty

Herbata to nie tylko aromatyczny i smaczny napój, ale również prawdziwa skarbnica zdrowia. Nie każdy bowiem zdaje sobie sprawę, że jest ona bogata we flawonoidy, a w szczególności w katechiny, które powstrzymują działanie wolnych rodników. Ich obecność pomaga również w walce z miażdżycą, obniża poziom cholesterolu, a także korzystnie wpływa na serce. Natomiast zawartość teiny dostarcza nam sporej dawki energii, usuwa zmęczenie, wspomaga koncentrację i działa pobudzająco na układ nerwowy. Warto również wiedzieć, że herbata, zwłaszcza czarna, jest bogata w garbnik zwany taniną, który wspomaga usuwanie toksyn z organizmu, na przykład metali ciężkich czy alkoholu.

Temperatura wody

Wiemy już, jakie są podstawowe gatunki herbaty oraz jak wpływa ona na nasz organizm. Pora poznać sekrety jej parzenia. W procesie tym niezwykle ważna jest temperatura wody, którą zalewamy liście herbaty. Czarną herbatę zalewamy wodą o temperaturze 95-100 stopni i parzymy ok. 4-5 minut. Czerwona herbata wymaga zalania wodą o temperaturze 95 stopni, a czas jej parzenia to 3-5 minut. Z kolei herbata zielona, w zależności od odmiany, powinna być zalewana wodą o temperaturze 60-80 stopni i parzona od 2 do 4 minut. Do zalania białej herbaty użyjemy wody o temperaturze 70-85 stopni i będziemy parzyć ok. 7-9 minut. Natomiast żółta herbata będzie najlepiej smakowała, gdy użyjemy do niej wody w temperaturze 75-80 stopni i zaparzymy przez 2-3 minuty.

W czym parzyć herbatę

Niezwykle ważnym aspektem podczas parzenia herbaty jest naczynie, w którym będziemy przygotowywać napar. W przypadku herbat liściastych najlepiej sprawdzają się dzbanki z sitkiem, który możemy wyjąć po określonym czasie parzenia. Najlepiej sprawdzają się w tej roli dzbanki szklane lub porcelanowe, takie jak te dostępne w ofercie internetowej – sprawdź tutaj.  Można również parzyć herbatę w dzbanku bez sitka. Wówczas należy przelać napar do innego naczynia po upłynięciu określonego czasu parzenia. Możemy także zdecydować się na zakup dzbanka żeliwnego. W tym przypadku warto pamiętać o tym, aby ogrzać go przed zaparzeniem herbaty. W ten sposób jego ścianki nie „odbiorą” wodzie temperatury.

Idealnie zaparzona herbata nie tylko dostarczy nam doskonałych doznań smakowych, ale również pozwoli czerpać z niej maksimum wartości prozdrowotnych.

Zostaw komentarz