Okres zimowy to czas, gdy brakuje nam świeżych, pełnych witamin warzyw prosto z ogrodu. Cierpi na tym również nasze zdrowie: spada odporność organizmu, jesteśmy senni i pozbawieni energii. Jak sobie z tym poradzić? Uprawiajmy zioła w kuchni! Są one prawdziwą skarbnicą cennych dla zdrowia składników i nie są wymagające jeśli chodzi o ich uprawę w domu. Sprawdźmy, jakie zioła uprawiać na parapecie.
Wybieramy zioła do uprawy w domu
Pierwszą rzeczą, od której musimy zacząć, jest zastanowienie się, jakie zioła najczęściej używamy w naszej kuchni. Skupmy się na wyborze trzech do pięciu ich rodzajów. Najpopularniejsze zioła w domu to bazylia, oregano, majeranek, rzeżucha, koperek, pietruszka, szczypiorek, a także melisa, czy mięta. Ilość ziół będzie również uzależniona od miejsca, jakim dysponujemy.
Jak sadzić zioła w domu
Aby cieszyć się własnymi ziołami w okresie zimowym należy pamiętać o tym, aby zrobić ich wysiew w okresie letnim (lipiec-sierpień). Natomiast jeśli nie mamy takiej możliwości, alternatywą będzie wykorzystanie gotowych sadzonek, które można kupić w sklepach ogrodniczych, a nawet w supermarketach. Wybierajmy okazy zdrowe, bez śladów chorób na liściach i łodygach.
W warunkach domowych zioła możemy sadzić w plastikowych pojemnikach lub w zwykłych doniczkach. Nie zapomnijmy tylko o tym, aby miały one otwory w dnie, które umożliwią odpływ nadmiaru wody.
Należy pamiętać, że zioła uprawiane w doniczkach potrzebują odpowiednio żyznej, próchniczej ziemi (może to być uniwersalna ziemia o lekko kwaśnym lub obojętnym odczynie).
Aby zioła mogły swobodnie rosnąć, lepiej sadzić każdą roślinkę w osobnej doniczce. Wówczas korzenie będą mogły swobodnie się rozrastać. Istotna jest również wiedza na temat systemu korzeniowego poszczególnych gatunków. Bowiem zioła takie jak bazylia, estragon, rozmaryn czy melisa powinny być sadzone w głębszych doniczkach, natomiast inne (majeranek, cząber, tymianek) mają płytki system korzeniowy, więc możemy je umieszczać w niskich ziołownikach.
Nasłonecznienie i pielęgnacja ziół
Uprawa ziół w domu wiąże się również z zapewnieniem im odpowiednich warunków. Przede wszystkim kluczowym elementem jest dostateczne nasłonecznienie. Stąd najlepszym miejscem na postawienie doniczek z roślinami będzie parapet. Niektóre zioła, jak na przykład lubczyk, melisa, oregano, czy lawenda preferują jednak półcień, dlatego możemy trzymać je nieco dalej od światła.
Istotną kwestią w kontekście pielęgnacji ziół jest podlewanie. Wymagają one bowiem regularnego nawadniania, gdyż jeśli doprowadzimy je do przesuszenia, raczej już nie odżyją. Częstotliwość podlewania zależy od preferencji rośliny, co warto wcześniej sprawdzić (np. pytając obsługę w sklepie ogrodniczym). Są jednak zioła, które nie potrzebują dużej ilości wody, jak oregano, czy lawenda. Najlepiej jest sprawdzać palcem wilgotność ziemi i uzupełniać wodę natychmiast, gdy poczujemy, że podłoże jest przesuszone.
Koniecznie pamiętajmy o przycinaniu naszych roślin, co zapewni im równomierny rozrost. Zbierajmy listki zewnętrzne oraz te ze szczytu. Dzięki temu roślina będzie ładnie i gęsto się rozrastać. Z resztą najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne są właśnie młode listki.
Przechowywanie ziół
Uprawa ziół w doniczkach to doskonały pomysł dla tych, którzy uwielbiają ich aromat i chcą cieszyć się ich smakiem i cennymi właściwościami przez cały rok. Zioła możemy bowiem używać w postaci świeżej, ale również mrozić, suszyć, czy przyrządzać na ich bazie oliwę ziołową.