Kulinaria

Szarlotka – deser na każda okazję

Napisany przez easylife

szarlotkaGdy za oknem coraz niższe temperatury, wolimy spędzać wolny czas w zaciszu własnego domu, czytając ulubioną lekturę, oglądając film wspólnie z rodziną, czy zaprosić przyjaciół do siebie.  Na każdą z tych okazji doskonałym dodatkiem będzie aromatyczny deser w postaci szarlotki. Zaletą tego ciasta jest prosty i szybki przepis, a podawana na ciepło z dodatkiem bitej śmietany spełni oczekiwania nawet najbardziej wybrednego smakosza.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 0,5 kg mąki
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Opakowanie cukru waniliowego
  • Cynamon
  • 1 kg jabłek

Przygotowanie:

Ugnieść ciasto z jajek, mąki, margaryny z dodatkiem proszku do pieczenia, aż masa będzie miała jednolitą konsystencję. Podzielić ciasto na dwie części i wstawić do lodówki na pół godziny.

Jabłka umyć, obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach. Odsączyć z soku.

Wyjąć z lodówki ciasto, jedną część rozwałkować i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Następnie rozłożyć utarte jabłka, posypać cukrem waniliowym i cynamonem.

Rozwałkować drugą część ciasta i rozłożyć na warstwie jabłek. Widelcem porobić otwory w cieście.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, wstawić ciasto i piec ok. 35-45 minut aż wierzch się zarumieni.

Szarlotka doskonale smakuje na ciepło z bitą śmietaną. Można ją również oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Zostaw komentarz