Gdy za oknem coraz niższe temperatury, wolimy spędzać wolny czas w zaciszu własnego domu, czytając ulubioną lekturę, oglądając film wspólnie z rodziną, czy zaprosić przyjaciół do siebie. Na każdą z tych okazji doskonałym dodatkiem będzie aromatyczny deser w postaci szarlotki. Zaletą tego ciasta jest prosty i szybki przepis, a podawana na ciepło z dodatkiem bitej śmietany spełni oczekiwania nawet najbardziej wybrednego smakosza.
Składniki:
- 2 jajka
- 0,5 kg mąki
- 3/4 kostki margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Opakowanie cukru waniliowego
- Cynamon
- 1 kg jabłek
Przygotowanie:
Ugnieść ciasto z jajek, mąki, margaryny z dodatkiem proszku do pieczenia, aż masa będzie miała jednolitą konsystencję. Podzielić ciasto na dwie części i wstawić do lodówki na pół godziny.
Jabłka umyć, obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach. Odsączyć z soku.
Wyjąć z lodówki ciasto, jedną część rozwałkować i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Następnie rozłożyć utarte jabłka, posypać cukrem waniliowym i cynamonem.
Rozwałkować drugą część ciasta i rozłożyć na warstwie jabłek. Widelcem porobić otwory w cieście.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, wstawić ciasto i piec ok. 35-45 minut aż wierzch się zarumieni.
Szarlotka doskonale smakuje na ciepło z bitą śmietaną. Można ją również oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!