Jesienią warto wykorzystać potencjał tkwiący w sezonowych warzywach i przygotowywać z nich smaczne i niezwykle pożywne potrawy. Jedną z nich zapiekanka ze szpinakiem, która doskonale nadaje się zarówno na codzienny obiad rodzinny, jak również świetnie prezentuje się na stole podczas spotkań z przyjaciółmi
Składniki:
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 1 paczka mrożonego szpinaku
- 40 dag mięsa mielonego z indyka
- Puszka kukurydzy konserwowej
- 2 jajka
- 4 duże ząbki czosnku
- Około 15 dag żółtego sera
- Duża łyżka masła
- 1 łyżka śmietany
Przyprawy: sól, pieprz cayenne, gałka muszkatołowa , curry, papryka słodka w proszku.
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obrać, przekroić na pół i ugotować w lekko osolonej wodzie. Jaja ugotować na twardo.
2. W garnku rozpuścić masło, dodać rozmrożony szpinak, szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej oraz sól i pieprz i dusić pod przykryciem na małym ogniu dodając 2 posiekane ząbki czosnku.Następnie dodać łyżkę śmietany i dobrze rozmieszać, dusić przez około 2 minuty.
3. Na patelni smażyć mięso mielone z dodatkiem pozostałych dwóch ząbków posiekanego czosnku, curry oraz papryki słodkiej (ilość przypraw wedle uznania). Doprawić solą i pieprzem. Dodać odsączoną kukurydzę z puszki i całość dusić przez ok. 15 minut.
4. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W naczyniu żaroodpornym układamy pokrojone w plastry ziemniaki (połowę przygotowanej porcji), następnie warstwę mięsa i szpinaku. Następnie układamy plastry jajek i przykrywamy pozostałą częścią ziemniaków.
4. Całość posypujemy starty serem i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut.
Zapiekanka ze szpinakiem to idealne danie na rozgrzanie w chłodne dni.
Smacznego!