Kulinaria

Zapiekanka ze szpinakiem

Napisany przez easylife

Jesienią warto wykorzystać potencjał tkwiący w sezonowych warzywach i przygotowywać  z nich smaczne i niezwykle pożywne potrawy. Jedną z nich zapiekanka ze szpinakiem, która doskonale nadaje się zarówno na codzienny obiad rodzinny, jak również świetnie prezentuje się na stole podczas spotkań z przyjaciółmi

Składniki:

  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 paczka mrożonego szpinaku
  • 40 dag mięsa mielonego z indyka
  • Puszka kukurydzy konserwowej
  • 2 jajka
  • 4 duże ząbki czosnku
  • Około 15 dag żółtego sera
  • Duża łyżka masła
  • 1 łyżka śmietany

Przyprawy: sól, pieprz cayenne, gałka muszkatołowa , curry, papryka słodka w proszku.

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obrać, przekroić na pół i ugotować w lekko osolonej wodzie. Jaja ugotować na twardo.

2. W garnku rozpuścić masło, dodać rozmrożony szpinak, szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej oraz sól i pieprz i dusić pod przykryciem na małym ogniu dodając 2 posiekane  ząbki czosnku.Następnie dodać łyżkę śmietany i dobrze rozmieszać, dusić przez około 2 minuty.

3. Na patelni smażyć mięso mielone z dodatkiem  pozostałych dwóch ząbków posiekanego czosnku, curry oraz papryki słodkiej (ilość przypraw wedle uznania). Doprawić solą i pieprzem. Dodać odsączoną kukurydzę z puszki i całość dusić przez ok. 15 minut.

4. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W naczyniu żaroodpornym układamy pokrojone w plastry ziemniaki (połowę przygotowanej porcji), następnie warstwę mięsa i szpinaku.  Następnie układamy plastry jajek i przykrywamy pozostałą częścią ziemniaków.

4. Całość posypujemy starty serem i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut.

Zapiekanka ze szpinakiem to idealne danie na rozgrzanie w chłodne dni.

Smacznego!

Zostaw komentarz