Kulinaria

Wolnowar, szybkowar, parowar – wybieramy specjalistyczny sprzęt do przyrządzania potraw

szybkowar
Napisany przez easylife

Dzisiejsza kuchnia w znaczący sposób różni się od tej, w której tworzyły swoje kulinarne dzieła nasz mamy lub babcie. Zamiast długotrwałych i nieco prymitywnych jak na dzisiejsze czasy technik przygotowywania jedzenia, wykorzystuje się wiele urządzeń pomocniczych, które mają za zadanie przyczynić się do ułatwienia przygotowywania możliwie najsmaczniejszego jedzenia. Wśród takich urządzeń z pewnością wymienić można szybkowar, wolnowar i parowar. Czym się one różnią i do jakich zastosowań najlepiej jest je wykorzystywać?

Charakterystyka poszczególnych urządzeń

Urządzenia takie jak szybkowar czy też parowar znane były już od jakiegoś czasu, jednak obecna pogoń za zdrową żywnością dała im nowe życie, co zaowocowało powstaniem zupełnie nowych konstrukcji i technik ich wykonywania. Nie zmieniły się jednak zupełnie podstawy, które cechują dany rodzaj urządzenia i podstawy jego działania.

  • Parowar jest urządzeniem, które do przygotowywania potraw wykorzystuje parę wodną. Składa się on z podstawki, która wypełnia się wodą oraz kilku stojących nad nią koszyczków, do których wkłada się potrawy.
    Ogromną zaletą tego urządzenia jest z pewnością przygotowywanie potraw bez utraty niezwykle cennych wartości odżywczych i witamin. Zamiast gotowania lub smażenia, pokarm podawany jest obróbce cieplnej za pomocą gorącej pary.
  • Szybkowar jest z pozoru tylko zwykłym garnkiem, który na pierwszy rzut oka różni się od pozostałych tego typu sprzętów jedynie znacznie grubszym dnem. Jednak, gdy dołożyć do niego niezwykle szczelną pokrywkę, daje to możliwość wykorzystania bardzo ciekawego zjawiska, która powoduje, że wraz ze wzrostem ciśnienia wewnątrz szybkowaru, potrawy przygotowywane są znacznie szybciej. Bardzo wysokie ciśnienie i obecna w środku woda, powodują, że czas przygotowania jedzenia zostaje skrócony do absolutnego minimów, a przy tym zachowany zostaje cały smak jedzenia.
  • Wolnowar jest całkowitym przeciwieństwem szybkowaru. Zamiast kilkunastu minut, czas gotowani przeciąga się do nawet 8-10 godzin. Dlaczego więc choć na jedzenie z takiego ukradzenia trzeba czekać tak długo, cieszy się on niesłabnącą, a wręcz stałe rosnącą popularnością? Zawdzięcza to faktowi, że potrawy z wolnowaru posiadają niezwykły i niespotykany w przypadku gotowaniu innymi metodami smak potraw, dla których warto poczekać nawet 10 godzin.

Jaki jest koszt tych urządzeń i komu są polecane?

Jak widać po charakterystyce tych urządzeń, ich zalety są ogromne w każdej kuchni. Jaka jednak jest ich cena oraz co najważniejsze, komu można je polecić?
Ogólnie rzecz biorąc, cena trzech tych urządzeń jest do siebie zbliżona i oszacować ją można na około 300-400 złotych. Oczywiście w przypadku szybkowaru z powodzeniem można kupić nieco mniejszą wersję, nawet i za około 160-180 złotych To samo z resztą dotyczy wolnowaru, gdzie bardziej zaawansowane wersje wyposażone są w dodatkowe funkcje pozwalające lepiej kontrolować proces gotowania. Potrafią one kosztować nawet do 600-700 złotych.

A dla kogo są one polecane? Osoby, które cenią sobie zdrowe jedzenie i ogólnie rzecz biorąc zdrowy tryb życia, z pewnością docenią parowar. Gotowanie w szybkowarze polecane będzie osobie cierpiącej na brak czasu, a wolnowar używany powinien być przez osoby, które najbardziej cenią sobie smak i aromat spożywanego jedzenia.

Artykuł przygotowany z serwisem finansowym gdzietakasa.pl

Zostaw komentarz