Zdrowie i uroda

Wzmocnij odporność na jesień

wzmocnienie odporności
Napisany przez easylife

wzmocnienie odpornościWraz z końcem lata pora zacząć przygotowywać swą garderobę na chłodniejsze, deszczowe i wietrzne dni. Pogoda w okresie jesiennym bywa kapryśna, dlatego bez parasola bądź płaszcza przeciwdeszczowego lepiej nie wychodzić z domu. Nieodpowiednia odzież, przemoknięte obuwie to już tylko krok do przeziębienia. Warto już teraz pomyśleć o odpowiedniej ochronie, zaczynając oczywiście od szafy, a na diecie kończąc.

Porządki w garderobie
Przewiewne sukienki, sandały i topy powinny powędrować na dno szafy, natomiast ich miejsce od tej pory niech zajmują swetry, bluzy i długie spodnie oraz ciepłe getry i skarpety.

Pamiętajmy, że ranki bywają bardzo chłodne, dlatego warto ubierać się „na cebulę”.  W ciągu dnia natomiast temperatura może wzrosnąć nawet o 10 stopni, co również powinniśmy mieć na uwadze i tak dopasować ubranie, aby móc ściągnąć niepotrzebną warstwę.

Przede wszystkim nie dopuszczajmy do przemoczenia stóp, co jest najczęstszą przyczyną przeziębień. Stopy powinny być dokładnie chronione przed zimnem i wilgocią, dlatego w deszczowe dni warto włożyć wodoodporne, ciepłe obuwie lub nawet gumowce.

Dieta
Niestety pyszne i soczyste owoce i warzywa, które w lecie zdobiły nasze ogrody, powoli się kończą.  Jesień to sezon głównie na dynię i kapustę, dlatego nie żałujmy sobie dodatków z ich udziałem. Dynia  jest bogatym źródłem beta-karotenu, a także witamin z grupy B, witaminy C, jak również takich minerałów, jak wapń, fosfor, żelazo, magnez oraz potas. Zalecana jest szczególnie osobom z nadciśnieniem tętniczym oraz miażdżycą. Warto również pamiętać, iż dynia jest niskokaloryczna oraz zawiera bardzo małą ilość tłuszczu, dlatego osoby dbające o linię mogą bez obaw się nią zajadać. Na co dzień warto przyrządzać zupę dyniową lub pyszne placuszki,a  na niedzielny podwieczorek – aromatyczne ciasto dyniowe.

Z kolei kapusta to istna skarbnica witamin i minerałów. Jest bowiem doskonałym źródłem witaminy A, C, E oraz witamin z grupy B. Znajdziemy w niej wapń, fosfor, mangan, miedź, żelazo, sód, a także siarkę, która korzystanie wpływa na włosy i paznokcie. Kapusta jest polecana osobom chorującym na tarczycę oraz z problemami układu pokarmowego. Od wieków liście kapusty przynosiły ulgę w leczeniu ran i poparzeń. Ma również właściwości antynowotworowe.

W naszej jesiennej diecie nie może również zabraknąć czosnku, który  działa antyseptycznie i przeciwwirusowo i antybakteryjnie, dlatego jest szczególnie zalecany w okresie wzmożonej zachorowalności na grypę.

Dodatkowe wzmocnienie
Często jednak odpowiednia dieta oraz ciepły ubiór nie wystarcza, aby uchronić się przed jesiennymi infekcjami.  Z powodu niewłaściwego trybu życia, stresu oraz zbyt małej ilości snu nasz organizm traci naturalne zdolności do ochrony i tym samym spada nasza odporność. Warto wówczas sięgać po suplementy diety, które skomponowane są w taki sposób, aby pomóc naszemu układowi odpornościowemu zwalczać wirusy. Suplementy są skuteczne tylko wtedy, gdy będziemy je stosować regularnie w dawce wskazanej przez producenta.

1 komentarz

  • Potwierdzam, że brak snu i stres to najgorsi wrogowie zdrowia. Moja praca niestety naraża mnie na obydwa te czynniki, dlatego bez suplementów się nie obędzie. Ale nie ma co kupować multiwitamin, bo wszystko znaczy nic. Ja zażywam tylko tran w tabletkach – stary i sprawdzony sposób 🙂

Zostaw komentarz