Yerba mate od wieków cieszy się ogromną popularnością głównie w krajach Ameryki Południowej – Argentynie, Brazylii, Paragwaju, czy Urugwaju. Napar ten od lat coraz częściej spożywany jest przez mieszkańców innych kontynentów, głównie za sprawą jego niezwykłych właściwości. Co tak naprawdę kryje w sobie tajemniczy napój Yerba Mate?
Wartości odżywcze Yerba mate
Napar Yerba mate zawiera w sobie szereg drogocennych witamin i minerałów. Przede wszystkim jest doskonałym źródłem:
– witaminy A, która nie tylko poprawia odporność, ale również ma korzystny wpływ na nasz wzrok,
– witaminy B1 regulującej nasz układ trawienny oraz nerwowy,
– witaminy B2 doskonałej dla naszych włosów i skóry,
– witaminy C – królowej wśród witamin, która jest naturalnym antyoksydantem,
– witaminy E pozytywnie wpływającej na stan skóry, włosów i paznokci,
– żelaza, które jest niezbędne udział w produkcji hemoglobiny,
– magnezu mającego korzystny wpływ na nasz umysł, a także sprzyjającego sportowcom,
– wapnia odpowiedzialnego za stan naszego układu kostnego,
– potasu wpływającego na stan naszych nerwów oraz mięśni,
– sodu regulującego gospodarkę wodną w naszym organizmie.
Ponadto w naparze Yerba mate znajdziemy: krzem, chlorofil, cholinę, inozytol,siarkę, fosforany oraz kwas chloro-wodorowy.
Działanie Yerba mate
Napar Yerba mate cechuje się szeregiem właściwości mających pozytywny wpływ na nasz organizm. Wśród najważniejszych z nich wymienić należy właściwości antyoksydacyjne, pobudzające oraz regenerujące. Ponadto Yerba mate:
– poprawia nastrój,
– dodaje energii i likwiduje zmęczenie,
– poprawia koncentrację oraz sprawność intelektualną,
-poprawia odporność organizmu,
– korzystnie wpływa na przemianę materii,
– łagodzi stres.
Jak przygotować Yerba mate?
Do przyrządzenia naparu Yerba Mate w tradycyjny sposób będziemy potrzebować specjalne naczynie, czyli tykwę oraz metalową rurkę z sitkiem, czyli bombillę.
Sposób parzenia tradycyjnie:
Tykwę wypełniamy suszem do ½ bądź ¾ objętości.Następnie zalewamy przegotowaną wodą o temperaturze ok. 70-85 stopni C. Po ok. 5 minutach nap[ar jest gotowy do picia. Warto wiedzieć, iż napar możemy zalewać nawet 5-10 razy.
Sposób przygotowania Terere:
Yerba Mate doskonale nadaje się do przyrządzenia na zimno, dzięki czemu świetnie orzeźwi i ugasi pragnienie w upalne letnie dni. Do tykwy wsypujemy susz w ilości takiej samej, jak do tradycyjnego parzenia, natomiast zalewamy go zimną wodą. Aby wzmocnić efekt orzeźwienia możemy dodać do niego cytrynę.
Yerba mate jest więc doskonałą alternatywą dla codziennej kawy, a przy tym ma znacznie więcej właściwości.