Por to daleki krewniak cebuli. W Polsce znany jest już od średniowiecza, jednak początkowo był traktowany jako produkt spożywczy dla ubogich. Dopiero na przełomie XIX i XX wieku został uznany jako wykwintny składnik potraw i zyskał szersze grono wielbicieli. Obecnie najczęściej można go spotkać jako jeden z elementów włoszczyzny, którą zazwyczaj dodajemy do zup. Jednak warto przyjrzeć się mu bliżej, bo ma niezliczone wartości odżywcze. Por to również kopalnia witamin i jednocześnie mała wartość kaloryczna.
Zdrowie dla każdego, czyli wartość odżywcza pora
Warzywo to jest źródłem soli mineralnych, w tym cennego wapnia, fosforu, żelaza, potasu i magnezu. Zielona część jest bogata m.in. w witaminę A, witaminy z grupy B wspierające układ nerwowy, witaminę PP, a także cenne dla odporności witaminy C.
100g pora zawiera:
- 5,7g węglowodanów
- 2g białka
- 0,3g tłuszczu
Por – właściwości
To niezwykle popularne warzywo posiada również lecznicze właściwości. Por ceniony jest jako element diety zalecanej dla osób z problemami krążenia i dolegliwościami w obszarze nerek. Jest to warzywo niezwykle moczopędne. Ze względu na zawarte w nim witaminy, wspiera również leczenie reumatyzmu i skutecznie zwalcza przeziębienia. Liście pora działają antyseptycznie – przy skaleczeniu bądź uszkodzeniu skóry wystarczy przyłożyć kawałek jego białej części do rany i zawinąć bandażem.
Ponadto por posiada następujące właściwości:
- wzmacnia układ odpornościowy
- reguluje poziom cukru we krwi
- działa zasadotwórczo (pomaga odkwasić organizm)
- oczyszcza organizm
- pozytywnie działa na potencję
- obniża poziom złego cholesterolu
- pomaga leczyć kaszel
- pomaga w niestrawności i zaparciach
- wspiera leczenie infekcji dróg moczowych
Różne odmiany pora
Por jest bardzo prosty w uprawie, kiełkuje już w temperaturze ok. 3-4ºC. Wyróżniamy kilkanaście odmian uprawianych o różnych porach roku. Gdy kupujemy to warzywo, warto zwrócić uwagę na to, czy nie posiada żółtych lub czarnych plam. Kolor liści natomiast nie ma nic wspólnego ze świeżością i jakością, ponieważ jest zależny od odmiany pora. Do jedzenia nadaje się prawie całe warzywo, poza częścią z korzeniami (tzw. piętką) i górnymi fragmentami liści. Jego zielona część ma ostrzejszy smak niż biała. Warzywo ma charakterystyczny, orzeźwiający zapach.
Potrawy z pora
Por jako samodzielne warzywo nie smakuje zbyt apetycznie. Za to może być składnikiem różnych potraw: surówek, sałatek, zup czy zapiekanek warzywnych. Najczęściej zjadamy go w postaci smażonej, grillowanej, duszonej i gotowanej. Niewykorzystanego pora można zawsze zamrozić i odłożyć na później.
Por, znany nam głównie jako dodatek do zup i często lekceważony, okazuje się mieć mnóstwo składników odżywczych, które zwiększają witalność i poprawiają zdrowie. Warto poeksperymentować i spróbować tego warzywa pod zupełnie inną postacią, szczególnie na przełomie zimy i wiosny, gdy nasz organizm jest bardziej podatny na infekcje.