Zdrowie i uroda

Co kryje w sobie por – właściwości zdrowotne

Napisany przez easylife

por właściwościPor to daleki krewniak cebuli. W Polsce znany jest już od średniowiecza, jednak początkowo był traktowany jako produkt spożywczy dla ubogich. Dopiero na przełomie XIX i XX wieku został uznany jako wykwintny składnik potraw i zyskał szersze grono wielbicieli. Obecnie najczęściej można go spotkać jako jeden z elementów włoszczyzny, którą zazwyczaj dodajemy do zup. Jednak warto przyjrzeć się mu bliżej, bo ma niezliczone wartości odżywcze. Por to również kopalnia witamin i jednocześnie mała wartość kaloryczna.

Zdrowie dla każdego, czyli wartość odżywcza pora

Warzywo to jest źródłem soli mineralnych, w tym cennego wapnia, fosforu, żelaza, potasu i magnezu. Zielona część jest bogata m.in. w witaminę A, witaminy z grupy B wspierające układ nerwowy, witaminę PP,  a także cenne dla odporności witaminy C.

100g pora zawiera:

  • 5,7g węglowodanów
  • 2g białka
  • 0,3g tłuszczu

Por – właściwości

To niezwykle popularne warzywo posiada również lecznicze właściwości. Por ceniony jest jako element diety zalecanej dla osób z problemami krążenia i dolegliwościami w obszarze nerek. Jest to warzywo niezwykle moczopędne. Ze względu na zawarte w nim witaminy, wspiera również leczenie reumatyzmu i skutecznie zwalcza przeziębienia. Liście pora działają antyseptycznie – przy skaleczeniu bądź uszkodzeniu skóry wystarczy przyłożyć kawałek jego białej części do rany i zawinąć bandażem.

Ponadto por posiada następujące właściwości:

  • wzmacnia układ odpornościowy
  • reguluje poziom cukru we krwi
  • działa zasadotwórczo (pomaga odkwasić organizm)
  • oczyszcza organizm
  • pozytywnie działa na potencję
  • obniża poziom złego cholesterolu
  • pomaga leczyć kaszel
  • pomaga w niestrawności i zaparciach
  • wspiera leczenie infekcji dróg moczowych

 Różne odmiany pora

Por jest bardzo prosty w uprawie, kiełkuje już w temperaturze ok. 3-4ºC. Wyróżniamy kilkanaście odmian uprawianych o różnych porach roku. Gdy kupujemy to warzywo, warto zwrócić uwagę na to, czy nie posiada żółtych lub czarnych plam. Kolor liści natomiast nie ma nic wspólnego ze świeżością i jakością, ponieważ jest zależny od odmiany pora. Do jedzenia nadaje się prawie całe warzywo, poza częścią z korzeniami (tzw. piętką) i górnymi fragmentami liści. Jego zielona część ma ostrzejszy smak niż biała. Warzywo ma charakterystyczny, orzeźwiający zapach.

 Potrawy z pora

Por jako samodzielne warzywo nie smakuje zbyt apetycznie. Za to może być składnikiem różnych potraw: surówek, sałatek, zup czy zapiekanek warzywnych. Najczęściej zjadamy go w postaci smażonej, grillowanej, duszonej i gotowanej. Niewykorzystanego pora można zawsze zamrozić i odłożyć na później.

Por, znany nam głównie jako dodatek do zup i często lekceważony, okazuje się mieć mnóstwo składników odżywczych, które zwiększają witalność i poprawiają zdrowie. Warto poeksperymentować i spróbować tego warzywa pod zupełnie inną postacią, szczególnie na przełomie zimy i wiosny, gdy nasz organizm jest bardziej podatny na infekcje.

Zostaw komentarz