Zdrowie i uroda

Barwniki – dodatki do żywności E 100-199

Napisany przez easylife

Temat dodatków do żywności oraz ich szkodliwości na nasze zdrowie jest ostatnio szeroko dyskutowany i coraz częściej docierają do nas głosy, że nasi czytelnicy chcieliby bardziej szczegółowo zgłębić wiedzę w tym zakresie. Na Waszą prośbę kontynuujemy cykl informacji o dodatkach do żywności E. Dziś zajmiemy się prześwietleniem barwników dodawanych do żywności.

 Barwniki

Zadaniem barwników dodawanych do produktów spożywczych jest oczywiście uzyskanie lub przywrócenie odpowiedniego koloru. Barwniki obejmują grupę dodatków E o liczbie 100 do 199. Stosowane w przemyśle spożywczym barwniki mogą mieć różne pochodzenie. Część z nich uzyskiwana jest z naturalnych źródeł, natomiast inne – w sposób sztuczny. Warto jednak wiedzieć, które barwniki spotykane w produktach są dla nasz szkodliwe, a które nie wyrządzają w naszym organizmie większych szkód.

 Szkodliwe barwniki spożywcze

E 102 – tartrazyna

Barwnik stosowany w oranżadach, ekstraktach owocowych, napojach , zupach i deserach w proszku, musztardach, dżemach, a także w sztucznym miodzie. Badania wykazały, że spożywanie tego barwnika może wywoływać oraz nasilać objawy astmy, a także być przyczyną nerwowości, nadpobudliwości, braku koncentracji i stanów depresyjnych.

 E 104 – żółcień chinolinowa

Barwnik ten odpowiedzialny jest za uzyskanie koloru zielonkawo – żółtego. Dodawany jest do gazowanych napojów, galaretek, lodów, tabletek na kaszel. Podejrzewa się, iż E 104 może przyczyniać się do raka wątroby. Powinny go unikać szczególnie osoby uczulone na aspirynę oraz astmatycy.

E 110 – żółć pomarańczowa

Dodatek ten znajduje się głównie w gumach do żucia, zupach w proszku, marmoladach, musztardzie, na powłokach tabletek, a także w płatkach zbożowych. Barwnik ten może być przyczyną reakcji alergicznych w postaci astmy oraz pokrzywki, a także przyczyniać się do rozwoju raka nerek.

E 122 – azorubina

Czerwony barwnik azowy, dodawany do napojów, lodów, budyniów, dżemów wiśniowych oraz rożnego rodzaju wyrobów cukierniczych i piekarniczych. Jest niebezpieczny dla astmatyków oraz może wywoływać nadpobudliwość.

E 123 – amarant

Jest to barwiący dodatek do ciast w proszku, płatków śniadaniowych, kawiorze, przetworach na bazie czarnej porzeczki, kolorowych napojów alkoholowych (np. do barwienia wina). Jest to barwnik, który ma działanie mutagenne i może być przyczyną powstania nowotworów. Unikać go powinni astmatycy.

E 124 – czerwień koszenilowa

Czerwony barwnik dodawany do deserów, lodów, kolorowych napojów oraz różnych wyrobów cukierniczych i piekarniczych. E 124 może wywoływać reakcje alergiczne u astmatyków oraz być przyczyną nadpobudliwości.

E 127 – erytrozyna

Zawierają go przetwory z owoców (w puszkach), głównie z wiśni, ciasta w proszku oraz herbatniki. Erytrozyna może wywoływać silne alergie. Jest niewskazany dla osób mających problemy z tarczycą.

E 131 – błękit patentowy

Używany jest do barwienia słodyczy, lodów. Barwnik ten powoduje uwalnianie histaminy, dlatego niewskazany jest dla alergików.

E 133 – błękit brylantowy

Jest dodawany do warzyw konserwowych. Powinny go unikać osoby z zespołem jelita drażliwego, gdyż barwnik ten wywołuje problemy trawienne, refluks.

 E 142 – zieleń brylantynowa

To barwnik dodawany do konserwowanego groszku, sosach miętowych, sernikach w proszku, kremach i innych słodyczach. Może wywoływać alergie oraz nasilać astmę, a także być przyczyną nadpobudliwości.

E 154 – brąz FK

Barwnik stosowany konserwach rybnych i wędzonych śledziach. Zbyt duża jego ilość w organizmie może powodować odkładanie się barwnika w nerkach oraz naczyniach limfatycznych.

Barwniki nieszkodliwe

Barwniki zaliczane do grupy nieszkodliwych pozyskiwane są głównie z naturalnych związków.

Uznane są za nieszkodliwe dla naszego zdrowia.

E 100 – kurkumina
E 101 – ryboflawina
E 132 – indygotyna
E140 – chlorofile
E 160 – kartenoidy
E 161 – ksantofil
E 162 – betanina, czerwień buraczana
E 163 – antocyjany
E 170 – węglan wapnia
E 174 – srebro
e 175 – złoto

Warto zatem wiedzieć, które z barwników spożywczych powinniśmy wykluczyć z naszego menu, a które nie wywołują szkód w naszym organizmie.

Niebawem kolejny artykuł o dodatkach E do żywności.

 

Zostaw komentarz