Karczoch to niesamowita roślina wyglądem przypominająca kwiat ostu, a smakiem, szparagi. Nie jest zbytnio rozpowszechniony w Polsce, ale miejmy nadzieję, że się to zmieni, ponieważ posiada niezwykłe walory smakowe oraz za sprawą swoich właściwości, może przyczynić się do poprawy zdrowia.
Lecznicze właściwości karczocha
Zawarta w karczochu cynaryna pobudza wydzielanie żółci, co doskonale wpływa na właściwe funkcjonowanie układu pokarmowego. Dzięki temu jest wspaniałym, naturalnym substytutem na wszelkie niedyspozycje trawienne, takie jak : zaparcia, nudności, wzdęcia, zgaga czy bóle brzucha. Cynaryna obniża również poziom cholesterolu oraz lipidów we krwi. Ponadto karczoch posiada zbawienny wpływ na stan wątroby, którą oczyszcza i odtruwa, a także przyspiesza wydalanie toksyn i zbędnych produktów przemiany materii.
Karczoch na odchudzanie
Karczochy posiadają nie tylko bardzo małą ilość kalorii, ale przede wszystkim roślina ta zawiera aż cztery substancje w swoim składzie, które w rewelacyjny sposób wspomagają odchudzanie.
1. Cynaryna – poprawia trawienie i przyspiesza metabolizm
2. Inulina – działa podobnie do błonnika, dając uczucie sytości bez napadów głodu
3. Kwas chlorogenowy – niweluje zapasy węglowodanów i tłuszczów zalegających w organizmie
4. Niacyna – przyspiesza przemianę materii oraz blokuje rozpad tłuszczów w tkance tłuszczowej.
Wyciąg z karczocha
Znalazł zastosowanie zwłaszcza w środkach regenerujących wątrobę oraz w leczeniu marskości tego narządu.
Świetnie sprawdził się także w pielęgnacji i leczeniu cery trądzikowej oraz wielu chorób skóry, takich jak : łuszczyca, egzema czy łojotokowe zapalenie skóry.
Wyciąg z karczocha jest dostępny pod postacią kapsułek oraz soku.
Karczoch w kuchni
Najważniejszą i jadalną częścią karczocha jest jego serce, które znajduje się w jego wnętrzu po usunięciu zewnętrznych, stwardniałych łusek. Warzywo można gotować, smażyć, piec lub jeść na surowo, na przykład w sałatkach.
Przeciwwskazaniem do włączenia karczocha do jadłospisu jest niewydolność dróg żółciowych, kamienie żółciowe oraz kamica moczanowa.