Zdrowie i uroda

Właściwości oleju konopnego

Napisany przez easylife

Jeszcze na początku XX wieku olej konopny był powszechnie używany w każdym domu. Z powodzeniem zastępował on masło do smarowania kanapek, ale nie tylko. Konopi używano do produkcji tkanin (zamiast bawełny), karoserii samochodowej i bardzo trwałych lin. W ostatnich kilkudziesięciu latach konopie postrzegano jedynie przez pryzmat konopi indyjskich o właściwościach narkotycznych. Powoli ten trend ulega jednak zmianie.

Czym jest olej konopny?

Olej z konopi jest jednym z najbardziej zdrowych olejów roślinnych, jakie znane są ludziom. Wyróżnia się przede wszystkim wysoką zawartością Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, których proporcja (3:1) jest w nim lepsza nawet niż w lubianym oleju lnianym. Kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3 stanowią aż 80% oleju konopnego.

 

Olej CBD – właściwości

Oprócz wspomnianych NKKT olej konopny zawiera szereg cennych witamin (E, A, B, K) i minerałów (fosfor, cynk, wapń, magnez). Połączenie tych składników ma bardzo pozytywny wpływ na ludzki organizm.

Jest szczególnie cenny dla osób, które są zagrożone chorobami układu krążenia i serca. Zmniejsza on ilość lipidów we krwi, umacnia ściany naczyń krwionośnych, a także pomaga w lepszym krążeniu krwi. Przy regularnym spożywaniu oleju konopnego obserwuje się polepszenie odporności, gdyż zwiększa odporność bakteryjnej flory jelitowej.

Olej z konopi polecany jest kobietom. Reguluje gospodarkę hormonalną, a także niweluje nieprzyjemne objawy związane z napięciem przedmiesiączkowym.

Olej konopny na raka

Prowadzone są liczne badania odnośnie jego skuteczności w leczeniu raka. Jednak ten, który można kupić w zwykłych sklepach spożywczych może przyczynić się jedynie do poprawy ogólnego samopoczucia i zdrowia oraz zahamowania wzrostu komórek nowotworowych. I w przeciwieństwie do nielegalnego olejku z konopi indyjskiej RSO charakteryzuje się ograniczonymi możliwościami w zakresie leczenia raka.

Olej konopny  – zastosowanie

Olej konopny – podobnie jak inne oleje roślinne – należy spożywać wyłącznie na zimno. Jest doskonałym dodatkiem do sałatek, sosów i past.

Zostaw komentarz