Anemia, zwana powszechnie niedokrwistością, wiąże się bezpośrednio ze zmniejszeniem liczby czerwonych krwinek we krwi. Do jej wykrycia niezbędne są podstawowe badania krwi, jednak chroniczne przemęczenie, stres i bladość, mimo że wiążą się z nadmiernym zmęczeniem organizmu wskutek stresu, bardzo często także są oznakami anemii.
Objawy anemii
Najczęstsze objawy anemii to senność, przemęczenie, osłabienie czy nawet kołatanie serca. Najlepszym sposobem na stwierdzenie anemii jest wykonanie morfologii krwi. Zmniejszenie liczby krwinek czerwonych oraz zaniżony poziom hemoglobiny świadczą o początku anemii. Hemoglobina jest odpowiedzialna za dostarczanie tlenu do poszczególnych narządów, dlatego zaniżony jej poziom oznacza gorsze dotlenienie narządów, co z kolei skutkuje różnymi stanami chorobowymi. Organem wyjątkowo wrażliwym nawet na minimalne niedotlenienie jest mózg, dlatego leczenie anemii należy podjąć możliwie jak najszybciej po jej zdiagnozowaniu. Warto jednak pamiętać, że sama anemia może mieć różne źródła a jej zaistnienie może być związane z zaburzeniem produkcji erytrocytów, jak np. w przypadku niedokrwistości, ale również może wynikać z utraty krwi, np. w czasie menstruacji czy krwawień z układu pokarmowego.
Jak leczyć anemię
Leczenie anemii zależy w dużej mierze od tego, co ją spowodowało. Jeśli do anemii przyczynił się niedobór żelaza, wówczas wskazana jest odpowiednia suplementacja. Ważna jest również dieta przy anemii, która powinna obfitować w warzywa bogate w żelazo. Jeśli natomiast anemia jest wynikiem poważnego schorzenia, wówczas stosuje się leczenie farmakologiczne, w skrajnych przypadkach może być konieczne usunięcie śledziony. Przy anemii sierpowatej konieczna może być transfuzja krwi.
Dieta przy anemii
Najważniejszym składnikiem mineralnym, jaki powinien się pojawić w diecie osoby chorującej na anemię, jest żelazo, które można znaleźć w wątróbce, mięsie i jego podrobach, jajkach. Wchłanianie żelaza jest możliwie dzięki witaminie C, dlatego w diecie powinny się znaleźć soki z pomarańczy, natka pietruszki, kiszone warzywa czy sok z kiszonych buraków, który jednocześnie wpływa korzystnie na florę bakteryjną układu pokarmowego.