Kulinaria

Wielkanocna babka drożdżowa

babka drożdżowa
Napisany przez easylife

Wielkanoc rządzi się swoimi prawami, a raczej wypiekami. Na świątecznym stole nie może zabraknąć drożdżowej babki, która jest niczym królowa — pełna wdzięku, gracji i delikatnego smaku. Gotowe ciasta z cukierni nie oddają tych walorów nawet w połowie, dlatego warto wiedzieć jak zrobić babkę drożdżową i zachwycić się jej autentycznym smakiem.

Składniki na babkę drożdżową

Zanim dowiemy się jak zrobić babkę drożdżową na Wielkanoc, powiedzmy słowo o składnikach. Ciasto drożdżowe potrzebuje najwyższej jakości mąki pszennej, cukru, drożdży (tutaj można pozwolić sobie na nowoczesność, wybierając drożdże instant), dobrych jakościowo jajek, mleka i masła. Biorąc pod uwagę fakt, że każdy element w przygotowaniu babki drożdżowej jest ważny, nie można pominąć także szczypty określonego smaku, jaki chcemy uzyskać. Tym samym, jeśli lubimy wanilię, będziemy potrzebowali laski wanilii, a konkretnie tkwiących w jej środku ziarenek. Z kolei miłośnicy cytrusów powinni listę uzupełnić o skórkę z niewoskowanej cytryny.

Jak zrobić babkę drożdżową

Przed przystąpieniem do wykonania pamiętajmy, by wszystkie składniki były ogrzane. Można odpowiednio wcześniej przesiać mąkę i położyć ją na grzejniku, a jajka wyciągnąć na kilka godzin wcześniej z lodówki.



Do przygotowania babki potrzebujemy:

 500 gram mąki;
 3/4 szklanki mleka;
 paczkę drożdży instant;
 pół szklanki cukru;
 3 duże jajka lub — jeśli chcemy uzyskać bardzo delikatną babkę 5 żółtek i 2 jajka;
 100 gram masła (unikajmy jak ognia margaryny, która zepsuje wyborny smak);
 opcjonalnie: skórka z cytryny; ziarenka z laski wanilii lub pół szklanki bakalii.

Przesianą i ogrzaną mąkę mieszamy z cukrem, drożdżami i wanilią lub skórką z cytryny. W rondelku podgrzewamy mleko i mieszamy je z jajkami, a następnie dodajemy do suchych składników i wyrabiamy ciasto. Jednocześnie rozpuszczamy i studzimy masło. Pod koniec wyrabiania dodajemy tłuszcz i bakalie oraz ponownie wyrabiamy do momentu, w którym ciasto przestanie kleić się do rąk.

Pamiętajmy, by podczas wyrabiania ciasta nie ugniatać go, ale przekładać nabrane od spodu do góry- dzięki temu zadbamy o właściwe napowietrzenie. Wyrobione ciasto formujemy w kulkę, posypujemy mąką, przykrywamy lnianą ścierką i odkładamy na około 90 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie delikatnie wyrabiamy i przekładamy do formy na babki. Pieczemy w nagrzanym do 180 st. C (bez termoobiegu) piekarniku przez około 45 minut.

Lukier i ozdoby

Babka drożdżowa na Wielkanoc powinna cieszyć oko, tak więc po wystudzeniu można zacząć ją udekorować. Tutaj mamy wiele możliwości, począwszy od tradycyjnego lukru będącego mieszanką soku z cytryny i cukru pudru, po polewę czekoladową.

Ciekawą opcją będzie polewa z dodatkiem rumu. Należy rozpuścić 2 tabliczki białej czekolady z łyżką masła. Ciasto skropić i łyżką rumu oraz łyżką soku z cytryny, a następnie polukrować babkę. Na zastygającą polewę można położyć połówki migdałów lub inne bakalie.


Zostaw komentarz