Zdrowie i uroda

Rodzaje herbaty i jej właściwości

Napisany przez easylife
Tea_in_different_grade_of_fermentationNiektórzy piją jej kilka filiżanek dziennie, inni okazjonalnie. Nie każdy jednak wie, jakie właściwości posiada herbata oraz czym różnia sie jej poszczególne rodzaje. Dziś przyjrzymy się bliżej herbacie oraz dowiemy się, jak wpływa ona na nasze zdrowie.

Pochodzenie herbaty

Herbata została odkryta 2000 lat temu na terenie Chin, choć inne źródła uznają, iż bytło to 2000 lat temu, zaś sami Chińczycy twierdzą, iż trafiła do nich w III wieku p.n.e. z Asamu.
Natomiast do Polski herbata trafiła około 400 lat temu z Indii.

Rodzaje herbaty

Wyróżnia się 5 rodzajów herbaty, które różnią się między sobą głównie sposobem preparowania liści, ale również właściwościami.

Herbata czarna

Najbardziej popularna herbata pochodząca z plantacji w Indiach, Chinach oraz Afryce. W sprzedaży występuje w postaci liści, proszku czy pyłu. Najwyższej jakości jest oczywiście herbata liściasta. Herbata czarna powstaje w wyniku pełnej fermentacji liści.

Czarna herbata – właściwości

  • dzięki wysokiej zawartości teiny działania pobudzająco,
  • pozytywnie wpływa na przewód pokarmowy,
  • hamuje rozwój bakterii,
  • poprawia trawienie,
  • wspomaga leczenie biegunek.

Herbata zielona

Uznawana za najzdrowszą herbatę, powstała w wyniku lekkiej fermentacji liści. Po zaparzeniu ma jasny, słomkowy kolor.

Zielona herbata – właściwości

  • zawiera dużą ilość witaminy C,
  • przeciwdziała powstawaniu kamieni w nerkach,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • działa wzmacniająco na kości,
  • zwalcza wolne rodniki,
  • ma właściwości antybakteryjne oraz przeciwnowotworowe

Herbata biała

To herbata powstała z zebranych wczesną wiosną najmłodszych pąków liśąciowych, które jeszcze się nie rozwinęły i następnie zostały poddane lekkiej fermentacji oraz suszeniu.

Biała herbata – właściwości

  • wysoka zawartość polifenoli (trzykrotnie więcej niż w przypadku herbat ze starszych liści), chroniących przed wolnymi rodnikami,
  • właściwości antyoksydacyjne (opóźniające starzenie),
  • działanie pobudzające i orzeźwiające,
  • przeciwdziałanie powstawaniu zmian nowotworowych w komórkach.

Herbata czerwona Pu-Erh

Jest to herbata, która powstaje z półfermentowanych liści (herbata „postfermentowana”, dojrzewająca). Sekret jej właściwości tkwi bowiem w długim procesie dojrzewania. Ma ona wyrazisty smak (nazywany czasem rybim) i brunatną barwę naparu.

Czerwona herbata – właściwości

  • wspomaganie pracy wątroby
  • oczyszczanie organizmu z toksyn
  • wspomaganie odchudzania
  • regulowanie poziomu cholesterolu
  • usuwanie skutków spożycia alkoholu
  • wzmacnianie organizmu

 

Herbata  żółta

Jej produkcja polega na lekkiej fermentacji liści. Jest rzadko spotykana w sprzedaży na terenie Europy. Produkowana jest wyłącznie w Chinach. Po zaparzeniu  herbata ta ma kolor bladożółty.

 Żółta hebrata – właściwości

  • poprawia funkcjonowanie układu trawiennego
  • oczyszcza organizm ze szkodliwych substancji,
  • mimo bardzo niskiej zawartości teiny dodaje energii

Jak pić herbatę

Przede wszystkim warto pamiętać o tym, aby herbatę pić bez żadnych dodatków, jak np. cytryny czy mleka, które zmieniają jej właściwości lub nawet doprowadzają do powstawania szkodliwych reakcji. Herbaty nie nalezy też zalewać wrzątkiem. Optymalna będzie temperatura 70-90 stopni C, a w przypadku niektórych gatunków – nawet 60 stopni C. Czas parzenia powinien wynosić ok. 3-4 minuty.

Zostaw komentarz