Nasze oczy są w ciągłym niebezpieczeństwie. Zagrażają im m. in.: kurz domowy, promieniowanie słoneczne, długotrwałe wpatrywanie się w monitor komputera, zanieczyszczone powietrze, a także klimatyzacja. Początkowo odczuwane dolegliwości nie przeszkadzają nam za bardzo, lecz z czasem zyskują na sile.
Możemy jednak zadbać o oczy między innymi przez odpowiednią dietę.
Witaminy na oczy
- Witamina A jest bogatym źródłem beta-karotenu, zwalcza wolne rodniki, które m. in. uszkadzają wzrok. Korzystnie wpływa na funkcjonowanie fotoreceptorów siatkówki oka. Jej niedobór może doprowadzić do kurzej ślepoty lub poważniejszych schorzeń, jaj np. zespołu suchego oka, owrzodzenia, blizn rogówki, a nawet martwicy rogówki.
- Witamina C wspomaga syntezę kolagenu, zapewniającego właściwą trwałość naczyń krwionośnych oka. Jeżeli w codziennej diecie zabraknie tej witaminy, grozi to kruchością naczyń spojówki, a co za tym idzie, wylewami i krwotokami podspojówkowymi, które poważnie uszkadzają wzrok.
- Witamina E – dzięki niej organizm zwiększa wchłanianie witaminy A w jelicie cienkim. Ponadto skutecznie chroni przed utlenianiem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, co sprzyja zachowaniu szczelności błon komórkowych.
Minerały wspomagające wzrok
- Cynk jest najważniejszym minerałem dla oczu. Bierze udział w produkcji tzw. purpury wzrokowej (rodopsyny) – barwnika odpowiadającego za zdolność widzenia po zmroku. Minerał ten umożliwia także wykorzystanie zapasów witaminy A zgromadzonych w wątrobie.
- Miedź utrzymuje wiązania kolagenowe, dzięki czemu naczynia krwionośne oka mają odpowiednią trwałość.
- Selen i mangan zwalczają wolne rodniki, które uszkadzają wzrok.
Dieta dla oczu – owoce jagodowe
Owoce jagodowe, czyli czarne jagody, aronia, wiśnie, żurawina, owoce czarnego bzu, a zwłaszcza borówka czarna, są bogate w antocyjany, które nie tylko zwalczają wolne rodniki, ale także mają zdolność regenerowania występujących w oku enzymów (uszkodzonych przez wolne rodniki). Ponadto uszczelniają naczynia krwionośne oka. Wpływają na zmniejszenie krzepliwości krwi, dzięki czemu przepływ krwi w gałce ocznej jest lepszy, a gałka bardziej odżywiona. Antocyjany są ważne dla osób cierpiących na wady wzroku, jak krótkowzroczność, znacząco poprawiają komfort widzenia. Owoce jagodowe działają przeciwzapalne.
Dieta na dobry wzrok
Cennymi składnikami korzystnie wpływającymi na nasz wzrok są luteina (jarmuż, szpinak, natka pietruszki, sałata, żółte owoce i warzywa) i zeaksantyna (nektarynki, jeżyny, agrest, awokado, pomarańczowe i zielone owoce i warzywa). Są to barwniki zapobiegające wadom i chorobom oczu, a zwłaszcza zaćmie, zwyrodnieniu plami żółtej. Chronią oczy przed promieniowaniem UV, promieniowaniem z urządzeń takich jak telewizor czy komputer. Luteinę przepisuje się także osobom chorym na nadciśnienie tętnicze, ponieważ towarzyszy mu zwyrodnienie plamki żółtej.
Wzrok mamy tylko jeden, dlatego dbajmy o nasze oczy. Starajmy się o odpowiednią dietę, a także w razie potrzeby wzbogacajmy ją o odpowiednie i naturalne suplementy diety.