Grzaniec znany jest od wieków. Ten rozgrzewający napój alkoholowy chętnie był pity w trakcie polowań, a także w czasie mrozów. Doceniano wówczas jego właściwości lecznicze, gdyż świetnie zapobiegał przeziębieniom, a także poprawiał nastrój, wzmacniał i dodawał energii. Dziś przedstawiamy przepis na grzańca w kilku wariacjach.
Jak zrobić grzańca
Bazą do przyrządzenia grzańca jest zazwyczaj alkohol. Może to być piwo jasne, wino półsłodkie lub półwytrawne, najlepiej pochodzące z takich rejonów jak Hiszpania, Portugalia, Chile bądź Włochy. Jednak do przygotowania grzańca można z powodzeniem użyć miodu pitnego, koniaku czy runu – każdy wysokoprocentowy alkohol będzie tu pasował. Dla tych, którzy wolą grzańca w wersji mniej alkoholowej, polecamy takie dodatki jak herbata, kawa, mleko, czekolada płynna, które z dodatkiem odrobiny alkoholu również świetnie rozgrzeją.
Najważniejsza jest przyprawa do grzańca
Swój niepowtarzalny smak i aromat grzaniec zapewnia odpowiednio dobranym przyprawom oraz dodatkom. Najważniejsze, a zaraz niezbędne przyprawy do grzańca to:
- Goździki
- Cynamon
- Imbir
- Gałka muszkatołowa
- Kardamon
- Wanilia
Należy również pamiętać o innych dodatkach, jak miód lub cukier, pomarańcza czy limonka.
Podstawowy przepis na grzane piwo
Grzaniec z piwa zyskuje coraz większą popularność w pubach i kawiarniach i w mroźne dni wiele osób chętniej po nie sięga niż po tradycyjne schłodzone piwo. Jak zrobić grzane piwo? To bardzo proste:
Składniki:
- 1 litr jasnego piwa
- 2 łyżki miodu
- 5 goździków
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Piwo wlej do garnuszka, dodaj goździki, cynamon oraz cukier waniliowy. Podgrzewaj, nie doprowadzając do zagotowania (kilka minut). Na koniec dodaj miód, delikatnie zamieszaj i podgrzej. Piwo grzane gotowe. Koniecznie pij je na gorąco!
Przepis na wino grzane
Wiele osób kojarzy ten trunek z gotowym produktem o nazwie grzaniec galicyjski, który można kupić w każdym niemal sklepie z asortymentem alkoholowym. My jednak zachęcamy do samodzielnego przygotowania wina grzanego, którego smak tworzą świeże i aromatyczne przyprawy. Oto przepis, jak zrobić wino grzane:
Składniki:
- 0,5 litra wina czerwonego
- 100ml wody
- 6 łyżek cukru lub ok. 8-10 łyżek miodu
- Skórka z pomarańczy
- 1 świeża pomarańcza
- 1 łyżeczka cynamonu
- 10 goździków
- Ćwierć łyżeczki zmielonego imbiru lub kawałek świeżego, posiekanego drobno
- 3 ziarna kardamonu
Przygotowanie:
Wino mieszamy z woda oraz przyprawami. Podgrzewamy, następnie dodajemy pokrojoną w ćwiartki pomarańczę oraz otartą skórkę z pomarańczy oraz cukier lub miód. Dalej podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania, aż cukier się rozpuści. Grzańca z wina pijemy na gorąco.
Oczywiście warto eksperymentować z dodatkami do grzańca, zarówno jeśli chodzi o dobór trunków, jak i przyprawy oraz dodatki. Grzaniec świetnie smakuje również z dodatkiem pieprzu, z pianką z białek klub z żółtkiem z cukrem (doskonale smakuje z grzanym piwem), sokiem porzeczkowym lub malinowym i wieloma innymi.
O tym pamiętaj!
Aby grzaniec nie stracił swoich właściwości oraz aromatu, musisz pamiętać o kilku zasadach podczas jego przygotowywania:
- Grzańca nie można doprowadzić do zagotowania. Optymalna temperatura podgrzewania grzańca to ok. 70 stopni C.
- Goździki oraz inne przyprawy w postaci ziaren należy delikatnie zgnieść przed wrzuceniem do grzańca, aby łatwiej uwalniały swój aromat.
- Owoce dodawane do grzańca wcześniej dokładnie szorujemy, aby usunąć ze skórki wszystkie zanieczyszczenia.
(Fot: http://www.asianpalate.com)
A jakie Wy macie pomysły na grzańca?
Zamiast wina to ja bym wlała cydru lubelskiego, też dobry wychodzi.