Na obfitym stole świątecznym nie może zabraknąć tak ważnego dania jak sałatka. Ich wybór jest naprawdę ogromny. Jeśli jeszcze nie zaplanowaliśmy tego elementy świątecznego menu, dziś podpowiemy kilka świetnych i sprawdzonych propozycji przepisów na sałatki bożonarodzeniowe.
Ze śledziem w roli głównej
Sałatka śledziowa doskonale pasuje zarówno jako dodatek podczas wieczerzy wigilijnej, jak również jako dodatek do dań oraz przekąska w pozostałe dni świąteczne. Oto kilka jej wariantów:
Sałatka śledziowa z jabłkiem
Filety śledziowe, które moczymy w wodzie przez godzinę, następnie kroimy w paski. Cebulę, ogórek kiszony oraz jabłko kroimy w kostkę, dodajemy do śledzia i doprawiamy 4 łyżkami majonezu (lub w wersji lżejszej dajemy 2 łyżki majonezu i 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego), pieprzem.
Sałatka śledziowa z ziemniakami
Śledzia, 1 cebulę oraz ogórka kiszonego kroimy w kostkę, 1duży ziemniak gotujemy w mundurku, następnie obieramy i również kroimy w kostkę. Mieszamy wszystkie składniki doprawiając majonezem, pieprzem, musztardą oraz solą.
Sałatka śledziowa z buraczkami
Ziemniaka oraz śledzia kroimy w kostkę. Ugotowane 2 buraki ścierami na tarce o grubych oczkach. W mniejszą kosteczkę kroimy cebulę, jabłko oraz 2 ogórki kiszone.Całość mieszamy doprawiając majonezem, solą, pieprzem. Z wierzchu można posypać drobno startym serem żółtym.
Z majonezem w roli głównej
Sałatki majonezowe to świetny dodatek do dań świątecznych. Zazwyczaj jednak tego typu sałatki traktujemy jako przekąskę pomiędzy bożonarodzeniowymi daniami.
Sałatka warstwowa
Do jej przygotowania potrzebujemy seler konserwowy, kukurydzę oraz groszek konserwowy, 2 jajka ugotowane na twardo, starty ser żółty, majonez, por, majonez, sól i pieprz. Majonez doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Konserwy odsączamy z zalewy, białą część pora kroimy w plasterki,a jajko w drobną kostkę. W salaterce układamy warstwami kukurydzę, seler, majonez (cienką warstwę), jajko, por, kolejną warstwę majonezu, groszek, ewentualnie pozostałe składniki, a wierz posypujemy serem.
Sałatka Waldorf
Jabłko pokroić w kosteczkę i skropić sokiem z cytryny. Obrany seler wrzucamy na chwilę do wrzącej wody, a następnie kroimy w cieniutkie słupki. Kilka kulek winogron przekrajany na pół. Składniki wrzucamy do miski wraz z 2 garściami rukoli. Garść rodzynek zalewamy wrzącą wod,a i pozostawiamy na 3 minuty. Następnie odsączone dodajemy do sałatki wraz z kilkoma posiekanymi orzechami włoskimi. Całość zalewamy sosem, który przygotowujemy z następujących składników: 3 łyżki majonezu oraz 3 łyżki jogurtu naturalnego, kilka kropel soku z cytryny, sól, pieprz.
Fajne pomysly na sałatki. Chyba w tym roku spróbuję zrobić śledziową z buraczkami, zwłaszcza, że zawsze po barszczyku trochę mi ich zostaje i nie wiem, jak je spożytkować 🙂