Kulinaria

Naleśniki na słodko

naleśniki
Napisany przez easylife

naleśnikiUwielbiamy je zarówno na słodko, jak i w wersji  na słono. Pomysłów na ich przyrządzenie jest nieograniczona ilość.Właściwie każdy dodatek jest odpowiedni, a sposób ich przygotowania zależy wyłącznie od naszej pomysłowości.

W mroźne zimowe dni naleśniki mogą zdecydowanie poprawić nasze samopoczucie, zwłaszcza te przyrządzane jako deser. Popularnym rodzajem naleśników są tzw. Crepes Suzette. Ten słodki przysmak znany jest w restauracjach na całym świecie. Jak przyrządzić ten niezwykły smakołyk? Oto receptura:

Składniki:

Ciasto:

125 g mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
2 jajka
250 ml mleka
0,25 łyżeczki soli
4 łyżki masła
4 łyżki wody

Sos pomarańczowy:
6 łyżek masła
50g cukru pudru
3 mandarynki
2/3  szklanki świeżego soku pomarańczowego
4 łyżki likieru pomarańczowego
2 łyżki brandy
mandarynka do dekoracji

Przygotowanie ciasta: połączyć ze sobą mąkę, cukier i sól, dodać lekko ubite jajka oraz łyżkę roztopionego masła. Następnie powoli dodawać mleko i wodę, delikatnie miksować, aż ciasto uzyska jednolitą, lekką konsystencję. Pozostawić ciasto na około 20 minut.

Przygotowanie sosu pomarańczowego: rozgrzać na patelni 6 łyżek masła, dodać cukier oraz otartą skórkę z mandarynki oraz sok pomarańczowy.oraz sok z wyciśniętych mandarynek. Dodać likier pomarańczowy i całość podgrzewać ok. 2 minuty.

Rozgrzać patelnię, a następnie wlać około 2 łyżki ciasta naleśnikowego i smażyć obustronnie do uzyskania rumianego koloru. Następnie zanurzać w rozgrzanym sosie i składać 4-krotnie. Gdy wszystkie naleśniki będą gotowe podgrzać je w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni C.

Crepes Suzette podawać udekorowane mandarynkami.