Styl życia

Ekologiczne uprawy na ziemi polskiej – co się opłaca?

Napisany przez easylife

harvest-1523791_1280Opłacalność ekologicznych upraw zależy od gatunku plonów. Jedną z najlepszych roślin pod uprawy ekologiczne jest amarantus, nazywany też szarłatem. Zboże nie ma dużych wymagań glebowych, a tonę nasion szarłatu można sprzedać za cenę 1800 euro.

Ekologiczne rolnictwo – uprawy z zgodzie z rytmem natury

Ekologiczne rolnictwo, wykorzystuje naturalne nawozy i sposoby zwalczania chwastów. Dzięki temu jego metody wpisują się w standardy Dobrej Praktyki Rolniczej. Pozyskiwaniem ekologicznego nawozu bezpiecznego dla środowiska i każdego gatunku roślin zajmuje się m.in firma Ziemia Polska kompostowania, przetwarzając odpadki komunalne, otrzymuje biomateriał, który dostarcza do warstw ziemi próchnicę – czynnik stanowiący istotę żyzności gleby.

Amarantus – czym jest i jak go wykorzystać?

Amarantus to najstarsza roślina uprawna świata. Według klasyfikacji botanicznej jest pseudozbożem. Szarłat zawiera witaminy, mikroelementy, błonnik i zdrowe kwasy tłuszczowe. Jest bogatym źródłem białka i cennym elementem diety bezglutenowej. Zboże szczególnie cenione jest w Ameryce Południowej – kraju, z którego pochodzi. Amarantus wykorzystywany jest np. do produkcji mąki, mleka i majonezu. Nasiona stosowane są także jako składnik zapiekanek i dań gotowanych.

Warunki do uprawy amarantusa

Amarantus jest łatwy w uprawie, ponieważ nie ma dużych wymagań glebowych. Siew nasion szarłatu należy rozpocząć wiosną – na przełomie kwietnia i maja. Łan szybko wzrasta, gdy zboże osiąga około 1 metra wysokości, nie wymaga przeprowadzania zabiegów odchwaszczania, ponieważ samo zagłusza chwasty. Zbiór nasion odbywa się po pierwszym przymrozku. Z jednego hektara można zebrać blisko 2 tony amarantusa. W punktach skupu, cena za 1 kilogram nasion waha się na granicy 1,2-1,8 euro. Największym dostawcą amarantusa jest Ameryka Południowa, w Polsce uprawiany jest głównie na Lubelszczyźnie.

O autorze

easylife

1 komentarz

  • ja jestem za tym, aby w Polsce ekologiczne uprawy byly coraz popularniejsze. obecnie, jak ktoś nie ma dostępu do sklepów ze zdrową, ekologiczną żywnością (nie chodzi mi o produkty pakowane, ale o świeże kurczak, warzywa etc.) to ma problem z e zdrowym odzywianiem 🙁

Zostaw komentarz