Zdrowie i uroda

10 najlepszych zamienników cukru

Napisany przez easylife
sxc.hu

sxc.hu

Cukier = biała śmierć. Nie raz mogliśmy zobaczyć taki slogan. Mimo iż tak wiele osób uwielbia słodycze, duża część z nich nie zdaje sobie sprawy z tego, jak dużym zagrożeniem dla zdrowia jest spożywanie dużych ilości zawartych w nich cukrów. Dziś podpowiemy Wam, jakie negatywne konsekwencje niesie za sobą spożywanie białego cukru oraz czym słodzić, aby nie rezygnować ze słodyczy na co dzień.

Cukier spożywczy – biały zabójca

Cukier spożywczy to cukier pochodzący z trzciny lub buraków cukrowych. Został on oczyszczony w procesie rafinacji, który pozbawił go wszelkich składników mineralnych. Wskutek tego stał  się on jedynie dostarczycielem pustych kalorii. Cukier ten ma bardzo wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że jego spożycie powoduje gwałtowny wzrost stężenia glukozy we krwi, a trzustka zostaje mocno pobudzona do pracy. Do negatywnych skutków spożywania cukru rafinowanego zaliczamy:

– utratę wapnia,
– zakwaszenie organizmu,
– otyłość,
– wysokie ciśnienie krwi,
– problemy z sercem.
– spadek odporności,
-próchnicę,
– infekcje drożdżycowe,
– nerwowość,
– i wiele innych.

Zamienniki cukru

Jednak kto powiedział, że musimy spożywać cukier w takiej właśnie postaci, aby odczuwać słodycz? Istnieje bowiem wiele zamienników cukru rafinowanego, które nie tylko nie wywołują wyżej wymienionych skutków ubocznych, ale mogą również mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Oto najlepsze zdrowe zamienniki cukru:

1. Miód

Mimo iż zawiera więcej kalorii niż cukier biały, to jednak jest od niego o wiele zdrowszy. Miód jest źródłem enzymów i  niewielkich ilości minerałów (wapnia, żelaza, fosforu, magnezu, fluoru, jodu, kobaltu). Ponadto zawiera witaminy z grupy B, a także takie składniki, jak olejki lotne, garbniki, białka, woski, pyłki kwiatowe, enzymy oraz kwasy organiczne.

2. Syrop klonowy

Jest to produkt powstający z wydzieliny, która pobierana jest z pnia drzewa klonowego, a w kolejnych procesach poddawana jest odparowaniu. W ten sposób uzyskuje się gęsty syrop o zabarwieniu jasnobrunatnym. Jest on źródłem cukru, witamin (witaminy z grupy B: niacyna, biotyna, kwas foliowy) oraz soli mineralnych (magnez, wapń, potas, żelazo, fluor, jod). Syrop klonowy ma niższą kaloryczność niż biały cukier oraz miód, natomiast wykazuje szereg właściwości zdrowotnych: ma działanie przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe, a także zawiera mnóstwo antyoksydantów. Warto również wspomnieć, iż wiele badań wskazuje na pozytywne działanie syropu klonowego na walkę z cukrzycą typu 2.

3. Syrop z agawy

Syrop ten pochodzi z Meksyku, a produkowany jest z kaktusa. Zawarty w nim cukier to fruktoza, która jest cukrem prostym, a więc nasz organizm przyswaja go wolniej niż takie cukry jak sacharoza czy glukoza. Jednak niewątpliwą zaletą syropu z agawy jest jego niski indeks glikemiczny. Warto również wiedzieć, iż syrop ten jest źródłem inuliny. Związek ten jest naturalnym prebiotykiem, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu oraz korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego, a także dostarcza błonnika.

4. Syrop daktylowy

Ten zamiennik cukru, oprócz słodkiego smaku zawiera również wiele cennych dla zdrowia mikroelementów. Podobnie jak same daktyle, jest źródłem wielu witamin z grupy B, witaminy A, C, E, a także takich minerałów, jak wapń, żelazo, magnez, fosfor. Syrop daktylowy ma również sporo właściwości zdrowotnych. Nie tylko pomaga obniżyć poziom cukru oraz cholesterolu we krwi, ale również działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo i jest źródłem cennych antyoksydantów. Ponieważ syrop daktylowy zawiera cukry proste, zalecany jest osobom po intensywnym wysiłku fizycznym, gdyż dostarcza on organizmowi energii, uzupełnia deficyt glikogenu w mięśniach i wątrobie.

5. Melasa

To ciemnobrązowy syrop, który powstaje jako skutek uboczny w trakcie produkcji cukru z trzciny lub buraków cukrowych, ale również z karobu. Melasa zawiera w sobie wiele cennych dla zdrowia witamin (najwięcej z grupy B) oraz minerałów, przede wszystkim żelaza niehemowego, a także potasu, magnezu i fosforu. Melasa z karobu (drzewka świętojańskiego) doskonale wpływa na prawidłowe funkcjonowanie naszego układu nerwowego, wspomaga działanie układu trawiennego oraz odpornościowego. Wykazuje również korzystnie działanie w leczeniu astmy oraz innych dolegliwości alergicznych.

6. Lukrecja

A właściwie wyciąg z korzenia lukrecji posiada wiele korzystnych dla zdrowia właściwości, które wykorzystywane były już w starożytności. Wspomaga ona leczenie infekcji górnych dróg oddechowych, a także jest pomocna przy problemach żołądkowych. Ma również działanie moczopędne oraz wpływa na podniesienie ciśnienia krwi. Ma szerokie zastosowanie zarówno w przemyśle spożywczym, ja i kosmetycznym oraz ziołolecznictwie. Lukrecja ma bardzo słodki smak, można jej używać do słodzenia przetworów, ciast, kompotów czy innych napojów na ciepło.

7. Stewia

To roślina, która dotarła do nas z Ameryki Południowej. Jej główną cechą jest bardzo słodki smak. Jest ona bowiem od 150 do 300 razy słodsza niż cukier biały. Ponadto pozbawiona jest praktycznie kalorii. Jednak roślina ta posiada również właściwości prozdrowotne, jak na przykład działa przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie, obniża ciśnienie krwi oraz jest pomocna w walce z cukrzycą typu 2. Co ważne, stewię możemy hodować w doniczce, a jej listki suszyć i sproszkowane dodawać do herbaty, wypieków czy innych gotowanych potraw jako zamiennik cukru.

8. Ksylitol

Ten enigmatycznie brzmiący produkt to nic innego jak cukier brzozowy. Cukier ten jest mniej kaloryczny od cukru białego i ma od niego kilkanaście razy niższy indeks glikemiczny, oraz, co ważne, jest on powoli przetwarzany przez organizm przy bardzo niewielkim udziale insuliny. Ksylitol ma właściwości bakteriobójcze, wpływa na wzmocnienie odporności, zwiększenie przyswajalności wapnia, przez co chroni przed osteoporozą, a także reguluje układ trawienny oraz pomaga w walce z kandydozą. Można go stosować  jako słodzik do napojów, ale także do pieczenia (oprócz wypieków drożdżowych, gdyż te wówczas nie wyrosną), gotowania oraz mrożenia.

9. Słód zbożowy

Słód pozyskiwany jest głównie z jęczmienia oraz ryżu. Składa się głównie z maltozy, dlatego może łatwo przekształcić się w naszym organizmie w glukozę. Główną zaletą słodu, oprócz zamiennika cukru, jest pozytywny wpływ na trawienie oraz właściwości wzmacniające żołądek. Jest również źródłem witamin  z grupy B.

10. Suszone owoce

Suszone owoce stanowią doskonały zamiennik cukru, zwłaszcza w wypiekach. Są bogatym źródłem wielu witamin i minerałów, a także dostarczają sporą dawkę błonnika. Najczęściej używanymi owocami suszonymi są figi, morele, daktyle, rodzynki, śliwki, czy jabłka.

Jak widać zwykły cukier biały – siejący spustoszenie w naszym organizmie proszek może być zastąpiony wieloma zdrowymi odpowiednikami. Na co dzień doskonale sprawdzi się w tej roli stewia czy ksylitol, do słodzenia herbat czy deserów możemy użyć syropu klonowego lub daktylowego. Wybór naszego ulubionego zamiennika zależy wyłącznie od naszych preferencji. Warto zatem już dziś pożegnać się z białym cukrem i włączyć do diety  zamienniki, które nie tylko posłodzą, ale również będą miały pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Zostaw komentarz